Connect with us

BIH

Učenici u Kantonu Sarajevo ostaju u školskim klupama, nadležni prate situaciju

Iako je bilo najava da bi se, zbog pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, ponovo moglo preći na online nastavu, to se neće dogoditi. U Kriznom štabu kažu da nije potrebno donositi restriktivne mjere, niti mijenjati način odvijanja nastavnog procesa. Kakva je situacija u sarajevskim školama?

Učenici u Kantonu Sarajevo nastavljaju pratiti nastavu u školskim klupama. Prema odluci Kriznog štaba na sedmodnevnom nivou pratiće se broj zaraženih u ovoj populaciji na osnovu čega će se donositi dalje preporuke i mjere.

Trenutni broj od 187 slučajeva zaraze koronavirusom kod djece za nadležne nije zabrinjavajući. Radi se tek o 0,4 posto ukupne populacije djece, no samo uzrasta od 7 do 14 godina. Nisu analizirani srednjoškolci.

U jesenjem i zimskom periodu očekuje se povećanje broja respiratornih oboljenja kod djece među kojima je i COVID-19, kažu pedijatri. Zato je im potrebno u školama osigurati najbolje uslove.

Amra Junuzović, pedijatrica u JU Dom zdravlja Stari Grad govorila je o trenutno situaciji.

“Pridržavanjem mjera i postepenim zatvaranjem, eventualno, razreda – pa će se testirati, pa će se poduzeti određene mjere da se smanji širenje. I ono što posebno moramo istaći, a to je vakcinacija svih odraslih, prije svega edukatora, prosvjetnih radnika” istakla je.

Predsjednica Vijeća roditelja KS Merima Bečirević:

Smatramo da je velika većina svih pozitivnih i zaraženih učenika baš iz tog dijela starijih uzrasta, srednjoškolaca, koji koriste javni gradski prijevoz gdje se te epidemiološke mjere apsolutno ne podržavaju.

Sindikat procjenjuje da je oko 65 posto nastavnog osoblja vakcinisano. Saudin Sivro, Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS kazao je:

Djeca trebaju da idu u škole, nema alternativnih rješenja, osim u slučaju da se radi o većem broju zaražene djece.

Uključeni u proces obrazovanja pozivaju sve da svakodnevno prate stanje učenika kako bi se moglo reagovati na vrijeme.

bhrt.ba

Continue Reading