Connect with us

RELIGIJA

Udruženje ilmijje obilježilo 109. godišnjicu osnivanja

Udruženje ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koje okuplja imame, muallime, uposlenike Islamske zajednice, te muderrise i profesore islamskih fakulteta, danas je Svečanom akademijom i učenjem hatma – dove pred duše imama stradalih u agresiji na Bosnu i Hercegovinu obilježilo 109. godišnjicu postojanja.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini dr. Husein-ef. Kavazović je naglasio da ova godišnjica svjedoči o predanom radu imama, koji su bili uz narod i pronosili vrijednosti u koje su vjerovali i za koje su se borili.

“U toj svojoj borbi, mnogi su položili svoje živote. Moram kazati da sve što je nastalo oko Islamske zajednice u našem narodu ima svoje trajanje. Ove godine smo obilježavali 50. godina Preporoda, 70. godina Takvima, 500. Gazi Husrev-bega, 109. godina Ilmijje, sve je to znak da ono što je nastajalo oko Islamske zajednice ima svoju vrijednost, trajanje i da će, ako Bog da, trajati”,poručio je reisu-l-ulema.

reisu-l-ulema

Na Svečanoj akademiji upriličena je dodjela priznanja i hedija imamima koji su penzionisani u protekloj godini. Priznanja su dobili: Džemajil-ef. Delić (MIZ Konjic), Fuad-ef. Bišić (MIZ Bugojno), Izet-ef. Hero (MIZ Bugojno), Osman-ef. Hrnić (MIZ Ključ), Raif-ef. Huskić (MIZ Gradačac), Nermin-ef. Unkić (MIZ Gradačac), Enver-ef. Alić (MIZ Kalesija), Ekrem-ef. Mrahorović (MIZ Puračić-Lukavac), Suljo-ef. Bejtić (MIZ Tešanj), Šemso-ef. Kosovac (MIZ Doboj), Rašid-ef. Babić (MIZ Doboj i Samir-ef. Crnkić (MIZ Cazin).

Također, upriličena je i dodjela priznanja i Plakete „Prijatelj uleme“ direktoru Islamic Reliefa za Bosnu i Hercegovinu hafizu Emiru Čiči.

Prije akademije, na Centralnom spomen-obilježju imamima šehidima BiH u dvorištu Gazi Husrev-begove medrese proučena je hatma-dova.

Preporod.info

Continue Reading