Connect with us

KAKANJ

Udruženje žena “Trst” Tršće realizuje novi projekat

 „Građanski aktivizam kroz volonterizam – za sretnije djetinjstvo u Tršću“ projekat je koji Udruženje žena „ Trst“ Tršće realizuje uz pomoć Općine Kakanj i Udruženja „Žene za žene International“. Cilj projekta je  doprinijeti kvalitetnijem životu stanovnika u ruralnim područjima Kaknja kroz promovisanje volonterizma, volonterskih akcija na unapređenju infrastrukture te očuvanju, čišćenju i održavanju javnog prostora. Pored Općine Kakanj ovaj projekat se realizuje i u gradovma Visoko i Istično Sarajevo.

“Iz svakog pojedinačnog mjesta imamo po jedno Udruženje žena koje je poslije seta edukacija imalo priliku da u svojoj lokalnoj zajednici kreira i implementira po jedan projekat koji će donijeti promjene u njihovom svakodnevnom životu”, istakla je Seida Sarić, dir. Organizacije ” Žene za žene International” Sarajevo.

Seida Sarić, dir. Organizacije “Žene za žene International”

Bitno je naglasiti da će kroz projekat biti povećana svijest lokalnog stanovništva i djece o volonterizmu, očuvanju i održavanju javnog prostora.

Planirane aktivnosti su volonterske akcije čišćenja, pripreme i postavljanja  dječijeg igrališta u kojima će učestvovati 50 djece i 50 roditelja. Na taj način 190 djece će imati adekvatan i siguran prostor i sadržaj za igru, mogućnost za kreativnost i sportske aktivnosti na dječijem igralištu. Oko  300 roditelja i članova porodica će imati adekvatno mjesto za okupljanje, klupe za odmor, druženje sa komšijama, kvalitetno provođenje vremena sa djecom uz stalni nadzor.

Predviđena je volonterska akcija u koju će biti uključene članice Udruženja ” Trst” Tršće , djeca odnosno cjelokupna mjesna zajednica. O svim aktivnostima vezanim za projekat mještani će na vrijeme biti obaviješteni, naglasila je Elsa Čeliković, predsj. Udruženja žena ” Trst” Tršće.

Elsa Čeliković, predsj. Udruženja žena ” Trst” Tršće

Općina Kakanj finansira ovaj projekat u vrijednosti 2 500 KM dok  Udruženje “Žene za Žene International” sufinansira aktivnosti projekta u vrijednosti 1 163 KM. Ova dva Udruženja i ranije su imala zajedničke projekte koji su uspješno realizovani na području Općine Kakanj.

Continue Reading