Connect with us

KAKANJ

Udruženju “Srce za djecu oboljelu od raka” finansijska podrška Općine Kakanj

Odluka načelnika Bajtarevića: Udruženju “Srce za djecu oboljelu od raka” bit će isplaćen iznos od 5.000 KM u svrhu pomoći funkcionisanju roditeljske kuće. Isti iznos je uplaćen i prošle godine. Predstavnici Udruženja su najavili prisustvo Memorijalnom košarkaškom turniru “Anes Begić” koji se igra 1.marta u Kaknju u dvorani koja nosi Anesovo ime.

Međunarodni dan djeteta oboljelog od malignih bolesti se od 2002. godine obilježava 15. februara, na inicijativu organizacije Childhood Cancer International (CCI), nekadašnjeg Međunarodnog saveza organizacija roditelja djece oboljele od malignih bolesti (ICCCPO ).

 U svijetu SVAKE 3 MINUTE jedno dijete umire od raka!

Nedostatak dijagnoze, pogrešna dijagnoza ili odgođena dijagnoza, prepreke pristupu zdravstvenoj zaštiti i odgovarajućoj njezi, te odustajanje od tretmana, razlozi su niske stope preživljavanja. Najčešće zastupljene kategorije dječjeg karcinoma su leukemije, karcinomi mozga, limfomi i solidni tumori poput neuroblastoma i Wilmsovih tumora; većina se ne može spriječiti ili pregledati. Uzroci dječjeg karcinoma često su nepoznati, a napori na prevenciji trebaju se usmjeriti na moguće faktore rizika koji, pak, mogu povećati vjerojatnost razvoja raka kod odraslih.

Svako dijete ima pravo na uživanje najvišeg dostignutog standarda zdravlja i pristup zdravstvenim uslugama, prema UN Konvenciji o pravima djeteta.

Poboljšanje ishoda za djecu zahtijeva ranu i tačnu dijagnozu, pristup efikasnom liječenju i palijativnu njegovu. To uključuje pristup kvalitetnim esencijalnim lijekovima koji odgovaraju starosti pacijenta. Poboljšan nadzor podataka o raku putem pedijatrijskih registara potreban je kako bi se u potpunosti savladao teret bolesti kod djece.

Zacrtani cilj Svjetske inicijative za djetinstvo bez raka SZO je eliminisati sav bol i patnju djece koja se bore protiv raka i postižu najmanje 60% preživljavanja za svu djecu kojima je dijagnosticirano oboljenje, širom svijeta, do 2030. godine.

To predstavlja približno udvostručenje trenutnog zaustavljanja izlječenja i spašavanje dodatnih milijuna dječjih života tokom srednjeg desetljeća.Svake godine više od 400 000 djece i adolescenata mlađih od 20 godina ima dijagnozu raka. Stopa preživljavanja ovisi o regiji, s 80% preživljavanja u većini zemalja s visokim dohotkom, ali samo 20% u zemljama s niskim primanjima.Hitno je potrebno više istraživanja raka djece, kako bi se moglo spasiti više života i razviti empatija i sigurnija mogućnost otkrivanja i liječenja.

Prema raspoloživim podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BIH, ukupan broj oboljelih od malignih bolesti mladih osoba u dobi od rođenja do 19 godina starosti, (prevalenca) tokom 2019. godine iznosi 143, i do 69 muškog spola, i 74 ženskog.

Roditeljima je u prevladavanju svakodnevnih teškoća s kojima se suočavaju u brizi za svoje dijete nužno osigurati pomoć: omogućiti ravnomjernu dostupnost savremenih postupaka liječenja i, jednako važno, porodici pravovremeno pružiti psihološku pomoć.

Continue Reading