Connect with us

SVIJET

Uklonjene sve barikade na sjeveru Kosova

30.12.2022.
FENA

Srbi su uklonili sve barikade s cesta na sjeveru Kosova koje su postavili prije skoro tri sedmice protestvujući zbog hapšenja svojih sunarodnjaka.

Odluku da uklone kamione i teške mašine sa saobraćajnica donijeli su poslije razgovora sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u srijedu kasno navečer u Raški, na jugu Srbije, a prve zapreke uklonjene su jučer prije podneva, čime je deblokiran najfrekventniji prijelaz Merdare.

U saopštenju koje su objavili beogradski mediji KFOR poručuje kako “pomno prati razvoj događaja”.

– Ostajemo krajnje oprezni i spremni intervenirati, ako bude neophodno, u skladu s našim mandatom utemeljenim na Rezoluciji 1244 VS UN-a iz 1999, navodi KFOR koji je pozdravio odluku o uklanjaju barikada.

Šef ureda srbijanske vlade za Kosovo Petar Petković rekao je da su dobivena “nikad jača jamstva” Sjedinjenih Država i Europske unije da nitko od Srba koji su prosvjedovali na barikadama neće biti procesuiran ili uhićen.

Srbi su na sjeveru Kosova blokirali prometnice u proteklih 20 dana u znak prosvjeda protiv uhićenja bivšeg policajca i raspoređivanja specijalnih postrojbi Kosovske policije (KP) na tom području.

Continue Reading