Connect with us

Uncategorized

Univerzitet u Zenici u novu godinu ulazi sa smanjenim brojem studenata i nedostatkom asistenata

Univerzitet u Zenici u novu kalendarsku godinu ulazi sa nagomilanim problemima na kojima se prioritetno treba raditi – istaknuto je na novogodišnjem druženju novinara sa rektorom Univerziteta, Jusufom Durakovićem. Jusuf Duraković na funkciju rektora Univerziteta došao je sredinom prošle godine. Kako je naglasio, zatekao je probleme koje, zajedno sa kolegama ali i studentima, treba što hitnije rješavati. U ovoj akademskoj godini na zeničkom Univerzitetu studira oko 4 hiljade i 5 stotina studenata što je mnogo manji broj nego prethodnih godina. Univerzitetu nedostaje i asistenata a infrastrukturni problemi odražavaju se na kvalitet nastave.

„Univerzitet u Zenici se susreće sa nedostatkom studenata odnosno sa upisom sve manjeg broja studenata. Tu su i infrastrukturni problemi – nedostatak učionica i laboratorija, naročito kod Politehničkog, Medicinskog i Filozofskog fakulteta. Univerzitet ima i ozbiljan problem sa nedostatkom asistenata – zapošljavanjem novih asistenata stariji profesori mogli bi otići u penziju. Prema procjenama i zahtjevima dekana osam fakulteta, iskazana je potreba za zapošljavanje 33 asistenta“ –  objasnio je prof. dr. Duraković.

Dalje je naglašeno da nekad cijenjen naučno – istraživački rad Univerziteta u Zenici danas više nije na tako dobrom glasu. Univerzitet nema dovoljno kadrova – istraživača niti adekvatnu opremu za istraživanje.

I pored ovih problema, profesori nastoje obogatiti nastavni program, pratiti trendove i aktivnosti drugih visokoobrazovnih institucija te poticati studente na dodatni rad i napredak.

Rješavanje infrastrukturnih nedostataka ali i promovisanje Univerziteta samo su neki od planova kojima će ova ustanova nastojati vratiti povjerenje i kvalitet i povećati broj studenata. U narednoj akademskoj godini treba mijenjati upisnu politiku, prije svega u smislu prezentiranja Univerziteta u medijima i onoga što on nudi – zaključak je rektora zeničkog Univerziteta.

Continue Reading