Connect with us

KAKANJ

Upriličena manifestacija “Dani otvorenih vrata mekteba”

Različitim sadržajima u mnogim kakanjskim džematima realizirana je manifestacija “Dani otvorenih vrata mekteba”. U  džematu Čaršija organizatori su za polaznike i njihove roditelje upriličili  obilazak i prezentaciju o mektebu,  edukativne i zabavne radionice, kao i sportske sadržaje.

Inače cilj ove manifestacije je približavanje polaznicima mekteba, njihovim porodicama, ali i široj društvenoj zajednici.

“Mi ponekad imamo možda i određene pogrešne konotacije ili razmišljanja o samom mektebu. Želimo da naši mektebi budu shvaćeni i prihvaćeni onako kako oni zapravo i jesu, sa onom ulogom i značajem koji oni sa sobom nose.

Ovdje djecu učimo o njihovoj vjeri, propisima, ali isto tako i o lijepom ponašanju koje treba da pokazuju kako prema muslimanima tako i prema nemuslimanima i prema čitavom društvu. Ovdje ih učimo da budu korisni članovi zajednice u svakom pogledu”, kazao je Elvedin ef. Ibrahimspahić, imam Čaršijske džamije u Kaknju.

Elvedin ef. Ibrahimspahić

Od pripremljenih sadržaja u kojima su polaznici mogli uživati izdvajamo turnire u odbojci, stonom tenisu i nogometu, slikanje kanom, veseli ringišpil, te balon za skakanje. U samoj organizaciji ovih aktivnosti učestvovala je i Mreža mladih Medžlisa IZ Kakanj.

“ Ovo je prvi put da se organizuje manifestacija “Dani otvorenih vrata mekteba” i drago mi je i nadam se da će se nešto ovako nastaviti realizovati i u budućnosti. Ovo je korisno druženje i mi koji smo volonteri i učesnici ovog programa lijepo se družimo. Također drago mi je što će djeca da vide nešto novo”, poručila je Amila Trako, članica Mreže mladih Medžlisa IZ Kakanj.

Amila Trako

Manifestacija “Dani otvorenih vrata mekteba“ samo je jedna u nizu aktivnosti povezivanja djece, roditelja ali  i društvene zajednice,  a sve s ciljem jačanja mekteba kao institucije koja je stoljećima prisutna u Bosni i Hercegovini.

Turnir u odbojci

ntvic.ba

Continue Reading