Connect with us

KAKANJ

Upriličena promocija monografije “Stoljetno trajanje kakanjskog Rudara”

Fudbalski klub “Rudar” Kakanj osnovan je 1920. godine i za Kakanj je uvijek bio mnogo više od sportskog kluba. S ovim klubom  zajedno su se afirmisali i Kakanj ali i rudarstvo. Historiju kluba od postanka pa do 2020. godine na više od 700 stranica monografije ”Stoljetno trajanje kakanjskog Rudara” priredili su autori Mato Komšo i Adib Zekić.

Ova knjiga je pripremana na temeljit način duži vremenski period i ona predstavlja hronologiju stvaranja i trajanja fudbalskog kluba “Rudar” Kakanj, kao i svih ostvarenih rezultata sportskog kolektiva koji je iznjedrio značajna imena bh. i jugoslovenskog nogometa.

“Knjiga ima 13. poglavlja, od kojih deset poglavlja obrađuje isto toliko decenija Rudara. Ono što je zanimljivo u ovoj monografiji postoje tabele i rezultati sa datumima odigranih utakmica.

Također, postoje imena i prezimena igrača koji su nastupali u svakoj sezoni od 1960. godine pa do danas. I u svakoj sezoni je napisano koliko je koji igrač dao golova. Dakle, po tome ova knjiga ima posebnu vrijednost i specifikum”, istakao je Adib Zekić jedan od autora monografije.

Adib Zekić

Prva verzija monografije nastala je 2008. godine na blizu 200 stranica. Kako ističu autori trebala je to biti knjiga povodom 80-te godišnjice kluba, obzirom da su postojali arhivski dokumenti da je Rudar formiran 1928. godine.

Međutim, radeći na toj verziji autori su  došli  do informacije da je klub osnovan 1920. godine, te su nastavili istraživanje i potvrdili tu iformaciju.

 “Nije bilo lahko skupiti sve rezultate, sve sastave igrača i da to sve bude popraćeno fotografijama, obzirom da smo  najzaslužnije  osobe istakli portretima u knjizi. Međutim, mnogi ljudi su se trebali spomenuti u knjizi a nisu iz objektivnih razloga.

Po mom mišljenju trebalo bi u narednim godinama uraditi drugo izdanje ove monografije, da bih se obuhvatila i u pravom svijetlu prikazala kompletna i bogata tradicija našeg kluba”, naglasio je Mato Komšo jedan od autora monografije.

Mato Komšo
Monografija

FK “Rudar” Kakanj sa svojom dugom tradicijom, sportskim uspjesima i rezultatima uvijek je bio promotor Kaknja i ove sredine. Prema riječima mnogih koji su se okupili na ovoj promociji, trenutno je fudbalskom klubu Rudar neophodna značajnija  infrastruktura i bolji uslovi za rad svih selekcija kluba, za što će im biti potrebna podrška svih nadležnih institucija, privrednih subjekata i prijatelja kluba, kako bi uspjeli vratiti staru slavu o čemu upravo govori i ova monografija .

ntvic.ba

Continue Reading