Connect with us

KAKANJ

Upriličeno otkrivanje spomen-ploče sa fotografijom i prigodnim tekstom u znak sjećanja na šehida Samira Sarača

Na inicijativu načelnika Općine Kakanj Mirnesa Bajtarevića i direktora Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj Mirze Mušije, danas je u kultnom omladinskom Caffe baru “Europa” u kakanjskoj sportskoj dvorani upriličeno otkrivanje spomen-ploče sa fotografijom i prigodnim tekstom u znak sjećanja na šehida Samira Sarača.

Spomen-ploču su okrili Samirov brat Elvir i bratić Samir koji ponosno nosi ime svog amidže šehida.Prigodnim riječima su se obratili načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević i Elvir Sarač.

Okupila se danas rodbina šehida Samira Sarača, radne kolege – konobari iz predratnog i ratnog doba, među njima Nermin Pinjić, Mensur Selimović, Drijenčić, Jašarspahić, Duranović, Samirovi saborci, prijatelji, Samirova raja…Evocirane su uspomene na Samira Sarača, ispričane su razne zanimljive priče, anegdote i dogodovštine, bilo je emotivno, bilo je i suza u očima Samirovih prijatelja.

Sjećati se ne mora nužno značiti gradnju ogromnih i velikih spomenika. Puno je važnije da sjećanje na nekoga živi tamo gdje ga je raja sretala, voljela i gdje će o njemu čuti i čitati novi naraštaji i tako uzimati pouku o dobroti i hrabrosti. Zbog toga je odlučeno da uspomena na Samira Sarača živi tamo gdje je radio kao konobar i gdje je ostao zapamćen kao dobar, gostoljubiv i dušebrižan čovjek. A to je kultni omladinski Caffe bar “Europa” (u kakanjskoj sportskoj dvorani).

Samir Sarač, sin Sakiba i Šuhrete, rođen je 5. decembra 1967. godine u Ričici. Nakon osnovne škole koju je završio u rodnom kraju, završio je i Turističko-ugostiteljsku školu na Braču gdje je neko vrijeme radio kao ugostitelj.“Njegov hobi bio je nogomet. Samir je bio dobar, snalažljiv i radin čovjek, veliki šaldžija. Prije pogibije bio je zaposlen kao konobar u Cafe-u “Europa”. Kao pripadnik 309. bbr, na izvršavanju zadatka na koti Oštrić, 1. juna 1994. godine Samir je poginuo. Ukopan je 3. juna 1994. godine u rodnoj Ričici”, zapisano je u knjizi “Kakanjski šehidi i poginuli borci 1992-1995″ autora Dženana Kubata.Samir je bio veoma omiljen među kakanjskom rajom koja ovog mladića pamti po njegovoj lijepoj naravi. U nedjelju 5. decembra 2021.godine navršilo se 54 godine od rođenja heroja Samira Sarača.

ntvic.ba

Continue Reading