Connect with us

KAKANJ

Uspješna farma tovnih pilića u Kaknju: Savjeti za pravilan tov

Držanje tovnih pilića može biti vrlo unosan posao ukoliko se ispoštuju osnovni uslovi za njihov uzgoj. To prije svega podrazumijeva kvalitetan prostor u kojem borave, kvalitetnu hranu i visok nivo higijene, – ispričao nam je Ivo Andrić  koji skoro 12  godina ima farmu tovnih pilića.  Na svom imanju  u selu Gornji Banjevac kod Kaknja Andrići su sagradili objekat u kojem trenutno imaju   oko 4 700 tovnih pilića, koje plasiraju za potrebe Visočke firme  Brovis sa kojom imaju sklopljen ugovor o otkupu.

“Nakon što sam prije 12 godina napravio objekat, odlučio sam se baviti uzgojem tovnih pilića. Otišao sam u Brovis i potpisao ugovor o otkupu, jer je jako važno da na ovoliki broj pilića imam zagarantovan otkup. Sa Brovisom sarađujem sve ove godine. Zadovoljan sam do sada s obzirom na ovu situaciju s pandemijom koja nas je zadesila.”- istakao je Ivo Andrić.

Da bi se pilići uspešno uzgajali i imali kvalitetno meso, a njihov procenat uginuća bio najmanji mogući, važno je voditi računa prije svega o uslovima u kojima žive. Naš sagovornik posebno ističe važnost temperature koju je potrebno obezbijediti u prizemnom dijelu prostora, kako bi u visini pileta bilo idealno za njegov opstanak i razvoj. Farma raspolaže najkavlitetnijom opremom koja osigurava sve potrebne uslove za uspješan uzgoj pilića ali i  uveliko pomaže u radu porodici Andrić.

Hranidbeni dio farme prostire se na oko 240 metara kvadratnih i u njega se može useliti oko 4 700 pilića maksimalno.

Kad se pilići uzgajaju u intenzivnim uvjetima oni bi s 42 dana starosti trebali imati tjelesnu težinu od 2,5 kg, uz konverziju smjese od 1,7 kg za jedan kg prirasta. Kada piliće uzgajamo za svoje potrebe u manje intenzivnim uvjetima, uz korištenje vlastitih žitarica (kukuruz, ječam, pšenica), onda je to najčešće u mljevenom obliku ili u obliku cijelog zrna u završnoj fazi tova, ali uz dodavanje superkoncentrata.  S obzirom da Andrići imaju saradnju sa visočkim Brovisem i zagarntovan otkup, nakon 42 dana uzgoja pilići se spremaju za  transport i napuštaju farmu.

“Do sada sam zadovoljan i namjeravam se nastaviti baviti ovim poslom. Imali smo u planu proširenje farme i povećanje broja pilića, ali zbog pandemije koja je zadesila cijeli svijet ipak ćemo odložiti svoje planove za neka bolja vremena.”– istakao je naš domaćin  Ivo Andrić.

Prema procjenama u BiH radi i aktivno je preko 560 farmi za tov brojlera. Međutim, i pored domaćih proizvodnih kapaciteta i dalje se u BiH uvoze velike količine pilećeg mesa. Do sada je ove godine uvezeno mesa peradi u vrijednosti od 10,4 miliona KM, a samo iz Turske u prvih sedam mjeseci uvezeno je smrznutog pilećeg mesa u vrijednosti od oko 1,6 miliona maraka.  Veliki broj farmera u našoj zemlji  vidi perspektivu u ovoj proizvodnji. Ohrabrujuća činjenica je zagarantovan otkup u kooperacijskom sistemu  gdje veliki proizvođači pilećeg mesa otkupljuju utovljene brojlere.

ntvic.ba

Continue Reading