Connect with us

SVIJET

Utrke na sankama u organizaciji 60-godišnjaka: “Naša srca se vraćaju u djetinjstvo”

Mještani sela Yešilpinar u Kastamonuu, u Turskoj, odlučili su da zajedno naprave staze za sankanje te da se u sankanju takmiče i tako podsjete na djetinjstvo. Prijatelji sela Ješilpinar telefonima su sve organizovali. Nedugo zatim su i počeli sa sankanjem. Fotografije i videe podijelili su na svojim nalozima na društvenim mrežama te izmamili osmijehe na licima njihovih pratitelja. 

Muharrem Kose, jedan od organizatora sankanja u selu, kazao je za AA da kao porodica vole sankanje. Tu ljubav naslijedili su od svojih djedova a očuvali zahvaljujući unucima. Njegov djed je, priča Muharrem, bio među najpoznatijim sankačima u selu i, kaže on, bio je mnogo sretan dok se sankao.

Muharrem je otkrio i na koji način sve organizuju.

– Komuniciramo telefonom. Zovemo poznavaoce posla. Navečer zalijemo cestu, do ujutro čekamo da se smrzne, a onda se krećemo na sanke, pojašnjava Muharrem.

Nisu samo mještani sela Ješilpinar oni koji vole zimu i uživanje na sankanju. Jedan od njih je i Yusuf Usta, koji je, kako bi doživio pravu zimu, došao u selo iz Istanbula. Konkurencija na utkrama je, priča on, velika.

– Došao sam iz Istanbula da doživim zimu. Nedostaje mi djetinjstvo. Nema više ko da nastavi staru tradiciju u selima. Mi radimo utrke sankama i mi se zabavimo, priča Yusuf.

Sa Muharremom i Yusufom u utrkama na sankama učestvuje i 72-godišnji Džemil Ajnaci. To ga, priča on, vraća u djetinjstvo.

– Dođem kada me prijatelji zovnu i prisustvujem događaju. Kada vidimo sve ovo naša srca se vraćaju u djetinjstvo, priča Džemil.

Agencija Anadolija

Continue Reading