Connect with us

ZE-DO KANTON

Vatrogasac Muharem Hujdur i policajac Ermin Mujezinović – dobitnici „Zlatne značke“ Civilne zaštite ZDK

Kantonalni štab civilne zaštite (KŠCZ) Zeničko-dobojskog kantona uručio je na svečanoj sjednici povodom 1. marta, Dana civilne zaštite Federacije BiH i Svjetskog dana civilne zaštite, priznanja pojedincima i kolektivima za 2022. godinu.

Komandant KŠCZ-a i ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnel Isak uručio je najviše priznanje “Zlatnu značku” Muharemu Hujduru iz Tešnja, članu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jelah, za izuzetan doprinos razvoju sistema zaštite i spašavanja od požara i uspostavljanje Vatrogasnog saveza Zeničko-dobojskog kantona, te Erminu Mujezinoviću, policajcu Policijske stanice Crkvice Zenica, koji je 20. marta 2021. godine spasio trogodišnjeg dječaka od utapanja u rijeci Bosni.

Ermin Mujezinović
Muharem Hujdur

Ministar Arnel Isak istakao je da je KŠCZ prošle godine izdvajao sredstva za opremanje i obučavanje, kako kantonalnih, tako i općinskih struktura civilne zaštite i spašavanja, te nastavak saniranja posljedica i šteta od ranijih prirodnih i drugih nesreća. Dodao je i kako je iz budžeta i sredstava civilne zaštite u 2021. godini izdvojeno oko 300.000 KM, dok je za preventivne mjere utrošeno oko 200.000 KM, prvenstveno na prevenciji klizišta u lokalnim zajednicama. Dodatno, nastavljena je praksa jačanja dobrovoljnih vatrogasnih društava u ZDK-u, pa je za nabavku navalnog vatrogasnog vozila Službe spašavanja od požara u općini Tešanj izdvojeno 40.000 KM.

„Svi u sistemu zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara u kriznim situacijama, koji moraju biti na prvoj liniji, moraju u potpunosti preuzeti svoju ulogu spremni i obučeni. Ranije situacije su pokazale da moramo imati spremne i obučene ljude, a ne samo spiskove na papiru na koje se može samo djelimično računati, kazao je Arnel Isak ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okolinine ZDK.

Ministar Isak je posebno istakao očekivanje od kantonalne i federalne službe civilne zaštite da u 2022. godini još aktivnije rade na jačanju struktura civilne zaštite, kao i edukaciji članova svih jedinica u sistemu civilne zaštite.

Press služba ZDK

Continue Reading