Connect with us

BIH

Vlada FBiH usvojila preporuke Kriznog štaba

Vlada Federacija Bosne i Hercegovine danas je u Sarajevu usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u FBiH na dan 24. januar, te naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva (FMZ), koje su donesene s rokom važenja od 14 dana, počevši od 27. januara, javlja Anadolu Agency (AA).

U informaciji Kriznog štaba FMZ-a je navedeno da je u trećoj sedmici od početka godine zabilježen porast svih indikatora, a najviše broja smrtnih slučajeva i ukupno hospitalizovanih pacijenata od COVID-19.

“Na nivou Federacije BiH sedmodnevna incidenca iznosi 500,1 slučajeva na 100.000 stanovnika, a u posljednjih sedam dana viša od prosječne zabilježena je u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Sarajevskom kantonu”, navodi se u informaciji.

Prema najnovijim podacima, dosad je u FBiH dato 1.131.242 vakcina protiv COVID-19, od čega se na prvu dozu odnosi 545.127 (30,27 posto), na drugu 510.429 (28,35 posto), te na treću 75.686 (4,2 posto).

“Vladama kantona i kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva naređeno je, u skladu sa epidemiološkom situacijom na području kantona, odnosno općine, uvođenje restriktivnijih mjera, te da o tome redovno izvještavaju Krizni štab FMZ-a”, navodi se u saopštenju iz Vlade FBiH.

Vladama kantona preporučeno je da, u skladu sa epidemiološkom situacijom na području kantona, procjeni rizika, kao i dokumenta “Javnozdravstveni kriteriji za prilagodbu javnozdravstvenih i društvenih mjera u kontekstu COVID-19” uvedu pravilo vakcinisan/a, prebolio/ljela, testiran/a (VPT) za područje kantona i o istom izvijeste Krizni štab FMZ-a.

Krizni štab FMZ-a zadužen je da prati epidemiološku situaciju na području Federacije BiH, kao i uvođenje i provođenje pravila vakcinisan/a, prebolio/ljela, testiran/a (VPT) za područje kantona, te ukoliko ocijeni potrebu predlaganja jedinstvenih mjera na području FBiH u vezi pravila VPT o tome izvijesti Vladu.

Štab je zadužen i da, prije isteka roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te Vladi FBiH dostavi prijedlog novih.

Izvor: A.A

Continue Reading