Connect with us

KAKANJ

Vrtoglavim porastom cijena najviše pogođene najugroženije kategorije stanovništva

U Bosni i Hercegovini cijene osnovnih životnih namirnica ali i ostalih roba i usluga u stalnom su porastu. Tako su u 2021. godini povećane cijene  hrane, pića, goriva, te usluge stanovanja i prijevoza.

Nepovoljna socijalno ekonomska situacija, nekontrolisani uvoz, te politička kriza, samo su neki od razloga porasta cijena čime je usložnjena i onako teška socijalno ekonomska situacija u našoj zemlji.

Iz godine u godinu, primijetan je rast cijena osnovnih životnih namirnica, naročito na početku godine. Poređenja radi, cijena krompira u janurau prošle godine iznosila je 0,40 KM, dok je njegova sadašnja cijena 1.20 KM. Također, ulje je koštalo 2 KM  a  njegova trenutna cijena je 3,40 KM.

I trgovački lanci su došli u nezavidnu sitiaciju. S jedne strane su potrošači koji svakodnevno trpe poskupljenja, a s druge strane marže koje diktiraju njihovu profitabilnost.

Prema riječima Almedina Čelikovića, šefa jednog od kakanjskih trgovačkih centara, količinska potrošnje u našoj zemlji opada, dok finansijska raste prvenstveno zbog poskupljenja koje globalno iznosi preko 8%. On dodaje da Bosna i Hercegovina nema svoje proizvodnje i ovisna je o uvozu određenih proizvoda koji su enormno poskupili.

Almedin Čeliković

Porast cijena najviše će pogoditi najugroženije kategorije stanovništva. Nezadovoljstvo zbog porasta cijena je uveliko prusutno među građanima i mnogi već kupuju samo najneophodnije za život.

Potrošačka korpa u našoj zemlji za jednu četveročlanu porodicu trenutno iznosi više od 2.000 KM. A kolika je zapravo kupovna moć bosanskohercegovačkog stanovništva, najbolje pokazuju statistički podaci.

Naime, prema analizi agencije za statistiku Evropske unije, Bosna i Hercegovina je prema kupovnoj moći stanovništva na pretposljednjem mjestu sa 33% prosjeka Evropske unije.

I tako, dok jedni neopravdano žive u luksuzu, drugi jedva sastavljaju kraj s krajem.

ntvic.ba

Continue Reading