Connect with us

ZE-DO KANTON

Za ljubitelje prirode: Novi sadržaj na vrhu Tvrtkovca

U sklopu projekta “Civilni nadzor evaluacije okolinskih dozvola za kamenolom Široke stijene preduzeća ŽGP Zenica d.o.o.” nalaze se i aktivnosti kojima se želi skrenuti pažnja na prelijepu čistu okolinu grada Zenice, kao i proširenja postojećih sadržaja u budućem Parku prirode Babina-Tvrtkovac. Jedna od tih aktivnosti je postavljanje Topografsko-orjentacionog mjesta na samom vrhu Tvrtkovca.

 “To je naša unikatna ideja i namjera nam je bila da se i običan čovjek, planinar ili ljubitelj prirode ne osjeća sam i da se može lahko snaći i orjentisati u prirodi”, kazali su iz udruženja Eko Tvrtkovac.

Na četiri mjesta, postavili su zanimljive instalacije sa označenim brdima i planinama koje se vide u vidokrugu. Naslovna ploča stolova A0 formata je fotografija panorame sa oznakom strane svijeta, svim bitnijim nazivima brda i planina, zatim pravac i udaljenost u kilometrima nekog bitnijeg grada u BiH ili izvan nje. U donjem desnom uglu je prikazana Google Earth šira pozicija datog pravca sa ključnim mjestima i na kraju oznake onih koji su pomogli u realizaciji ovog jednog od najzastupljenijeg projekta u BiH, a koji se provodi pod nazivom “Misli o prirodi”.

“Izazov nam je bilo uraditi kao i transportovati ove gabaritne stolove, kao i cement, pijesak, vodu, neophodan alat i sl. na vrh Tvrtkovca i to postaviti na mjesta gdje je fotografisano. Sve je zaštićeno od vode i vlage i drago nam je da to predamo na upotrebu i korist ljudima. Projekat je podržan od Centra za promociju civilnog društva (CPCD), a finasiran od ambasade Švedske, na čemu im se zahvaljujemo”. ističu za iz ovog Udruženja.

Continue Reading