Connect with us

RELIGIJA

Zekat na poljoprivredne proizvode – Akcija prikupljanja od 8. do 17. oktobra

Uprava za vjerske poslove i Ured za zekat Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini  i ove godine organizuju akciju prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvode od 8. do 17. oktobra 2021. godine.

Prikupljanje  proizvoda će se vršiti na području svih džemata i medžlisa koji djeluju u okviru Islamske zajednice u BiH, a poljoprivredni proizvodi prikupljeni u ovoj akciji bit će usmjereni za ishranu korisnika odgojno obrazovnih ustanova Islamske zajednice i za pomoć socijalno ugroženim osobama.

Obaveznost (farz) davanja zekata na poljoprivredne proizvode jasno su naglašeni u sljedećim kur’anskim ajetima:

“O vjemici, udjeljujte od lijepih stvari koje stičete i od onoga što vam Mi iz zemlje dajemo, ne izdvajajte ono što ne vrijedi da biste to udijelili kad ni vi sami to ne biste primili, osim zatvorenih očiju. I znajte da Allah nije ni o kome ovisan i da je hvale dostojan. Šejtan vas plaši neimaštinom i navraća vas da budete škrti, a Allah vam obećava oprost i nagradu Svoju; Allah je neizmjerno dobar i zna sve.” (El-Bekare 267, 268)

Ova obaveza potvrdena je i riječima Muhammeda alejhisselam: 

Ibn Omer, r.a, prenosi da je Muhammed a.s. rekao: “Na ono što se natapa kišom, izvorom vode ili podvodnim vodama daje se desetina, a na ono što se natapa navodnjavanjem dvadesetina.” Allahov Poslanik rekao je Muaz ibn Džebelu, r.a, neposredno prije nego ga je poslao u Jemen: “Uzmi od njih zekat na žito od žita, ovcu od sitne stoke, devu od kamila i kravu od goveda.” 

– Molimo Uzvišenog Allaha da budemo od onih koji su zahvalni na njegovim blagodatima i koji svoju zahvalnost iskazuju izvršavanjem Njegovih zapovijedi i čiste svoje imetke zekatom – poručili su iz Ureda za zekat Islamske zajednice u BiH. Odjel za društvenu brigu MIZ Kakanj i ove godine predvodi ovu aktivnost.

(Preporod.info)

Continue Reading