Connect with us

KAKANJ

” Zlatni septembar ” za djecu oboljelu od raka

Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka i ove godine obilježava Zlatni septembar, mjesec podizanja svijesti o dječijem karcinomu nizom aktivnosti pod sloganom “Odraz u ogledalu je budućnost. Ostvarimo je zajedno.”

Borba koju prolaze mališani oboljeli od raka, ali i njihove porodice, je mukotrpna, teška i duga, a nerijetko nakon izlječenja prisutne su i brojne posljedice samog liječenja s kojima se moraju nositi. Statistika govori da je posljednjih nekoliko godina sve veći broj djece oboljele od karcinoma. Muhamedu je rak dijagnosticiran kada je imao 10 godina. Pobijedio ga je s 12 godina. Ovaj 25 godišnji mladić je uspio diplomirati  i steći  zvanje inžinjera sigurnosti. Jedan je to u nizu njegovih uspjeha. Ali, svakako, najveći je pobjeda karcinoma kičme. Danas volontira u Udruženju Srce za djecu oboljelu od raka i na taj način želi pomoći djeci i njihovim roditeljima da se što lakše izbore sa teškom bolešću. Podrška porodice, prijatelja i društva je itekako važna, kaže Muhamed Mahmić, aktivista Mreže mladih liječenih od raka.

2020. godina ali i 2021. donijela je svima mnogo poteškoća, a posebno ugroženim kategorijama društva, od kojih su i djeca oboljela od malignih bolesti. Pandemija COVID-19 i korona virus donijeli su dodatni strah, još veću izolaciju i  dosta  teških trenutaka.

Dječiji rak se nažalost uglavnom ne može spriječiti ili prevenirati. Poboljšanje ishoda i procenta liječenja malignih oboljenja kod djece zahtijeva ranu i tačnu dijagnozu praćenu efikasnim  i timskim liječenjem.

Muhamed Mahmić

Zlatni septembar je kampanja kojom se nastoji ukazati koliko je dječji život dragocjen te nas sve zajedno podsjetiti na male heroje koji se svakodnevno bore protiv malignih  bolesti,  I koji kažu,  Naše tuge i brige nikada ne izgovaramo  naglas.

Tako se nadaju izlječenju i životu bez boli i straha za svaki dan koji žive. 

ntvic.ba

Continue Reading