Connect with us

KAKANJ

Učenici završnih razreda kaknjskih srednjih škola privode kraju izradu maturskih radova (VIDEO)

03.05.2024.
ntvic.ba (M.K.)

Učenici završnih razreda kaknjskih srednjih škola privode kraju izradu maturskih radova, koji za njih predstavljaju krunu srednjoškolskog obrazovanja. Mi smo posjetili maturante STŠ “Kemal Kapetanović” i provjerili na koji način realizuju proces izrade maturskih radova.

Maturski rad je stručni rad koji učenik četvorogodišnjeg srednjeg obrazovanja izrađuje na izabranu temu uz pomoć nastavnika – mentora. U Srednjoj tehničkoj školi “Kemal Kapetanović”, svaki učenik u završnoj godini ima svog mentora koji ga vodi i usmjerava kroz izradu rada, te upućuje na izvore informacija pri izradi istog. Tehničari drumskog saobraćaja maturske radove izrđauju iz predmeta Organizacija prevoza robe i putnika.

-Učenici u četvrtom razredu dobiju zadatak za maturski rad nekad početkom godine. Saobraćajci imaju maturski rad iz predmeta Organizacija prevoza robe i putnika. Njihov zadatak je da organizuju prevoz na određenoj relaciji. Pri toj organizaciji imaju zadatak da izračunaju određene koeficijente i izmjeritelje vezane za taj prevoz, istakla je, za NTV IC Kakanj, Azra Muftić prof. saobraćajne grupe predmeta.

-Ja sam dobio zadatak na relaciji Kakanj – Travnik sa povratnom praznom vožnjom, za mene maturski rad općenito predstavlja nešto što smo učili četiri godine dok smo pohađali školu, izjavio je Harun Šabić,učenik saobraćajne tehničke škole.

Maturski rad predstavlja samostalnu stručnu obradu odabrane teme čijom izradom  učenik pokazuje teorijsko i praktično znanje. Ciljevi izrade maturskog rada su proširenje i produbljivanje znanja iz sadržaja Nastavnog programa ali i sticanje iskustva u pisanju stručnih radova.

-Učenici ustvari kompletiraju svoje školovanje, sve ono što su naučili od prvog do četvrtog razreda primjene u tom maturskom radu. Ja se nadam da svako ko se zaposli u svojoj struci, može u budućnosti primijeniti to što je radio u svom maturskom radu, istakla je prof. Muftić.

Izrada, a poslije i odbrana maturskog rada za Tarika Čaju, maturanta struke elektrotehničara poseban je trenutak kojem se raduje, smatra da je tema kojom se bavio od velikog značaja za opstanak Planete.

-Tema mog maturskog rada je “Analiza i upravljanje otpadom u termoelektranama”.  Smatram da je ova tema veoma važna  za sve nas. Ovaj maturski rad otvora vrata i za neka nova pitanja istakao je Tarik Čajo elektrotehničar energetike.

Izradu prvih stručnih radova učenici završnih razreda privode kraju te ih nakon pisanog dijela očekuje odbrana. 

-Uglavnom su svi maturski radovi pri kraju, učenici već donose kod svojih mentora na preglede i završne potpies, istakla je Edina Šemić, prof. mašinske grupe predmeta.

Maturski rad je samostalno djelo učenika kroz koje pokazuju sposobnost u rešavanju praktičnih i teorijskih problema, a pored toga to je prilika i da učenici savladaju pravila akademskog pisanja i izlaganja, što će im naročito koristiti u nastavku školovanja.

Continue Reading