Connect with us

KAKANJ

Dan bijelih traka, simboličnom šetnjom, obilježen i u Kaknju

31.05.2024.
ntvic.ba (M.K.)

Dan bijelih traka danas je simbolično mirnom šetnjom od Sahat kule do Gradskog spomen parka obilježen i u Kaknju.

Iz Kaknja je danas poručeno da Kakanj neće zaboraviti stradanja u Prijedoru i brojnim drugim sredinama u kojima su tokom agresije počinjeni masovni zločini i da će Kakanj i u budućnosti njegovati kulturu sjećanja i obilježavanja 31. maja. Ovaj će datum i u našem gradu biti podsjetnik na 3.176 ubijenih i nestalih Prijedorčana tokom rata u BiH i oni neće biti zaboravljeni, poručeno je.

-Danas sam učestvovao u mirnoj šetnji da bih odao počast žrtvama strašnih zločina u Prijedoru i da iz Kaknja pošaljemo poruku da nikada nećemo zaboraviti zločine koji su se desili u Bosni i Hercegovini, izjavio je za NTV IC Kakanj Sanjin Zahirović, učesnik mirne šetnje.

-Svake godine na ovaj datum održava se mirna šetnja u Kaknju, kako bi se sjetili žrtava u Prijedoru, svih građana Prijedora koji su 1992. godine morali da se obilježe bijelim trakama kada izlaze iz svojih kuća. Na ovaj dan se sjećamo 3.176 ubijenih i nestalih Prijedorčana, među kojima je 102 djece. Ovo je način kako Općina Kakanj i građani Kaknja mogu da se sjete tih žrtava i budu uz porodice onih koji su poginuli u Prijedoru, izjavio je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Continue Reading