Connect with us

KAKANJ

Općinski sudovi u ZDK u 2023. godini donijeli 21. presudu za rad za opće dobro

01.06.2024.
ntvic.ba (A.K.)

Ministarstvo za pravosuđe i upravu ZDK je i u toku prošle godine nastavilo uspješnu praksu u izvršenju alternativne krivične sankcije rad za opće dobro na slobodi koja se na području ovog kantona primjenjuje od 2014. godine. Obzirom da većina sudova u kantonu primjenjuje ovaj vid alternativne sankcije u protekloj godini 21. osuđeno lice je izdržavalo kaznu van zatvora. Rad za opće dobro ima višestruke benefite kako za osuđenike tako i privredne subjekte i druge ustanove u kojima osuđenici izdržavaju kaznu.

Rad za opće dobro je krivična sankcija koja proizilazi iz propisa Krivičnog zakona FBIH i predstavlja alternativni oblik izdražavnja zatvorske kazne za odrđena krivična djela koja su propisana kaznom zatvora do godinu dana. Radom za opće dobro osuđenim licima se omogućava da kaznu izdržavaju van zatvora, budu društveno korisni, prođu period resocijalizacije i izbjegnu međusobno loš utjecaj. Iz Ministarstva za pravosuđe i upravu ZDK naglašeno je da su za ovaj način izdržavanje kazne bitna dva elementa – preporuka suda koja lica kaznu mogu izdržavati na ovaj način i njihov dobrovoljni pristanak.

-Ono što je obaveza ministarstava na kantonalnom nivou za obezbjeđenje ove alternativne sankcije je pronalazak javnih preduzeća i pravnih lica putem javnih poziva koji su spremni na ovakav vid angažmana osuđenih lica. Drugi je obuka svih povjerenika na način njihovog praćenja i rada. Od 2014. godine ovaj oblik sankcije je našao svoju primjenu i na području ZDK i većina sudova u kantonu primjenjuje ovakav vid alternativnih sankcija i mi imamo potpisane ugovore u svim općinama sa pravnim licima koja su spremnim za izvršavanje ovog vida krivične sankcije, istakao je Nebojša Nikolić – ministar za pravosuđe i uprau ZDK.

Izvršenje ove alternativne sankcije ima višestruke benefite kako za same osuđenike, poslodavce tako i FBiH koja na ovaj način s finansijskog aspekta osvaruje određene uštede. U 2023. godini na području ZDK 21. osuđeno lice izdržavalo je kaznu na ovaj način.

-U prošloj godini je to bilo 21. lice koje je izdržavalo ovu alternativnu sankciju. Benefiti su višestruki – socijalizacija za osuđena lica, a za budžet FBiH to su ogromne uštede s obzirom na to da ta lica nemaju nadoknadu i troškove tokom boravka u ustanovama. Za 21. osuđeno lice to je negdje oko 300.000 KM uštede, istakao je Nikolić.

U periodu od 2014. godine od kada se rad za opće dobro kao oblik alternativne sankcije primjenjuje u ZDK pa do danas, pred Općinskim sudom u Kaknju 26 lica prošlo je ovaj vid izdržavanja kazne.

-Ovom mjerom vrši se pozitivan utjecaj na resocijalizaciju i rehabilitaciju osuđenog lica jer se on vraća u društvo kao koristan član, a s druge strane društvo ima benefite od njegovog rada. Od 2014. godine pred ovim sudom u 26 krivičnih predmeta izvršena je zamjena kazne zatvora u rad za opće dobro na slobodi, istakao je  Mirza Imamović – portparol Općinskog suda u Kaknju.

Svrha izvršavanja rada za opće dobro je da se, uvažavajući svrhu krivično-pravnih sankcija, osuđenik kojem je, pod određenim uvjetima i obavezama ograničena sloboda, ne isključi iz društva, već da uz pomoć i nadzor, dobrovoljnim radom i odnosom prema posljedicama izazvanim počinjenim djelom razvije svijest o štetnosti nezakonitog ponašanja i negativnih posljedica istog. S druge strane, na ovaj način smanjuje se pretpranost u zatvorskim jedinicama.

Continue Reading