Connect with us

ZE-DO KANTON

INZ i Agencija za sigurnost hrane BiH obilježili Svjetski dan hrane

16.10.2025.
ntvic.ba (A.K.)

Svjetski dan hrane u Bosni i Hercegovini obilježen je danas konferencijom u Zenici pod nazivom „Zajedno za bolju hranu i bolju budućnost“ koju su organizirali Agencija za sigurnost hrane BiH i Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. Konferencija je okupila vodeće stručnjake, institucije i partnere iz oblasti poljoprivrede, sigurnosti hrane, inspekcijskih službi, akademske zajednice i međunarodnih organizacija, koji  zajednički razmatraju izazove i perspektive prehrambenih sistema, sigurnosti hrane i standardizacije domaćih proizvoda u BiH.

Konferencija povodom obillježavanja Svjetskog dana hrane za cilj je imala okupiti stručnjake i predstavnike relevantnih sektora, zdravstva, inpekcija, Agencije za sigurnost hrane BIH, Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, poljoprivrede i obrazovanja te druge. Bila je ovo prilika da se razgovara o značaju sigurnosti i ispravnosti hrane, zdravih stilova života i održivog razvoja prehrambenih sistema u Bosni i Hercegovini. ZDK je, istaknuto je, centar prehrambene industrije i kanton koji ima potencijal da se u tom pravcu razvija.

-Ja moram da kažem da je ZDK centar prehrambene industrije u BIH i da unutar tog kantona postoje najveći proizvođači pilećeg mesa i prerađevina od mesa. Imamo velike kapacitete i u crvenom mesu, tu je značajno i pekarstvo, konditoraj i ostale djelatnosti koje hrane hiljade stanovnika ove zemlje. To nije samo ekonomska snaga to je strateški jedan potencijal, a ako se samo prisjetimo pandemije vidjet ćemo koliko je samo važno da imamo vlastitu proizvodnju i da ne ovisimo o uvozu, istakao je Muamer Mandra, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Učesnici, panelisti i stručnjaci okupljeni na jednom mjestu razgovarali su i o ključnim temama poput sigurnosti prehrambenih proizvoda na policima tržišta u BIH, velikim količinama hrane koja se baca i njenoj ispravnosti. Povjerenje u one koji vrše kontrolu hrane, naglašeno je na skupu, trebalo bi biti na daleko većem nivou.

-Moram vam reći da ti objekti ozbiljno rade i ozbiljne kontrole provode, kako vlastite tako i one službene. Veliki broj službenih uzoraka je obavljen u tim objektima, i ne samo u njima nego i objektima koji sirovinom snabdijevaju te objekte. Nastojalo se da se pokrije cjelokupna BIH. Meni je najvažnije da znam šta moje dijete jede, šta vaša djeca jedu i ako mi ne nepravimo ekvivalent za proizvodnju namirnica koje se plasiraju na tržište BH zajedno sa ovim koji se izvoze u EU, onda nismo postigli cilj, kazao je direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Sanin Tanković.

-Laboratoriji u BIH svakodnevno vrše kontrolu. Prije toga, subjekti u poslovima sa hranom vrše kontrole unutar svojih proizvodnih pogona. Imamo institucije i inspekcije koje vrše nadzor i kontrolu i u konačnici sva ta hrana dolazi u laboratorij koji garantuje da je hrana zdravstveno ispravna i sigurna, kazao je Mandra.

Direktor Agencije za sigurnost hrane u BIH istakao je da se kontinuirano provode monitorinzi različitih štetnih supstanci u prehrambenim proizvodima.

-Mi radimo monitoringe različitih štetnih supstanci, antibiotika, hormona, pesticida u namirnicima u BIH. To je prvi korak ukoliko želite da izvozite u EU jeste taj da imate odobren plan za svaku pojedinu kategoriju robe, naglasio je Tanković.

Svjestki dan hrane podsjeća nas koliko je važno da svi od potrošača, proizvođača i onih koji vrše nadzor i kontrolu hrane, preuzmu odgovornost za zdrav život i sigurnu hranu koju svakodnevno konzumiraju.

Continue Reading