ZE-DO KANTON

INZ realizovao projekat „Utjecaj režima ishrane i prehrambenih navika srednjoškolaca na stanje uhranjenosti i pravilan razvoj“

07.02.2025.
ntvic.ba (A.K.)

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica u proteklom periodu realizovao je projekat „Utjecaj režima ishrane i prehrambenih navika srednjoškolaca na stanje uhranjenosti i pravilan razvoj“. Istraživanje je obuhvatilo devet srednjih škola s područja ZDK kao i Đački dom „Nedžad Ibrišimović“ u Zenici. Škole su dobile preporuke za unaprjeđenje školskih jelovnika, kako bi se učenicima omogućila nutritivno bogatija ishrana prilagođena njihovim razvojnim promjenama.

U okviru projekta „Utjecaj režima ishrane i prehrambenih navika srednjoškolaca na stanje uhranjenosti i pravilan razvoj“ akcenat je stavljen na komparaciju energetskih vrijednosti obroka i režima prehrane u ustanovama s cjelodnevnim boravkom učenika u odnosu na prehrambene navike učenika koji koriste usluge privatnih školskih ustanova.

-Analizirana su znanja, stavovi i navike učenika u vezi s prehranom i fizičkom aktivnošću putem detaljno osnmišljenog „Anketnog upitnika o znanju i stavovima o anemiji i prehrambenim navikama učenika“. Osim toga, izvršena su antropometrijska mjerenja, uključujući visinu, tjelesnu masu, te obim struka i kukova, kako bi se stekao precizniji uvid u stanje uhranjenosti učenika, istakla je u izjavi za NTV IC Kakanj, Leja Ljevaković iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Loše prehrambene navike i neredovna fizička aktivnosti dovode do raznih oboljenja pa je upravo cilj ovog istraživanja bio mladim ljudima skrenuti pažnju i pokušati prevetivno djelovati kako ne bi došlo do negativnih posljedica u njihovom razvoju. Također, sportske aktivnosti u školama kao i svakodnevne zdrave navike poput hodanja, vožnje bicikla i rekreativnog bavljena sportom preporučene su svim učenicima koji su bili obuhvaćeni ovim istraživanjem.

-Glavni cilj ovog naučno-istraživačkog rada bio je ne samo prikupiti podatke o trenutnim prehrambenim navikama i zdravstvenom stanju učenika, već i podstaknuti ih na promjene u znanju, stavovima i navikama vezanim za pravilnu prehranu i redovnu fizičku aktivnost. Komparacija uzetih uzoraka iz hrane privatnih kuhinja odnosno kuhinja na bazi cjelodnevnog boravka ukazuje da organiziran način prehrane baziran na tri glavna obroka i jednu do dvije užine može da zadovolji dnevne energetske potrebe učenika ovog uzrasta, što nije slučaj sa privatnim kuhinjama odnosno jednim školskim obrokom, istakla je Ljevaković.

Kao završni dio projekta, svim školama i učesnicima uručen je simboličan poklon u vidu promotivnog materijala koji ima za cilj da učenike konstantno podsjeća na značaj fizičke aktivnosti izdravih stilova života.

Popularno

Exit mobile version