Connect with us

KAKANJ

U Kaknju upriličena radionica “Dan zdravlja i sigurne hrane” u organizaciji INZ-a

14.04.2025.
ntvic.ba (A.K.)

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica danas je u Kaknju upriličio radionicu “Dan zdravlja i sigurne hrane”, koja je za cilj imala okupiti stručnjake i predstavnike relevantnih sektora, zdravstva, poljoprivrede i obrazovanja. Bila je ovo prilika da se razgovara o značaju sigurnosti hrane, zdravih stilova života i održivog razvoja prehrambenih sistema u Bosni i Hercegovini.

Učesnici radionice i panel diskusije „Dan zdravlja i sigurne hrane“ razgovarali su o ključnim temama poput sigurnosti prehrambenih proizvoda, upravljanja prehrambenim sistemima i zaštiti ranjivih grupa u prehrambenim politikama. S druge strane, ovaj skup na kojem su se okupili stručnjaci, predstavnici vlasti, nevladine organizacije i privrednici poslužit će kao važna platforma za razmjenu ideja i promociju sigurnih prehrambenih praksi.

-Mi u INZ-u svakodnevno vršimo kontrolu hrane koja se koristi u ishrani ljudi i sa posebnom pažnjom nastojimo kontrolisati hranu animalnog porijekla meso, mlijeko, jaja i ribu. Dakle, onu koja je pod veterinarskim zdravstvenim nadzorom u skladu sa Zakonom o veterinasrvu BIH. Naš cilj je, da svi proizvodi koji se nađu na maloprodajnim policama u BIH i trpezama građana budu zdravstveno ispravni, sigurni i u potpunosti iskontrolisani, istakao je Muamer Mandra, dir. Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

-Ono što je jako bitno jeste da je najveća odgovornost na subjektima koji posluju sa hranom. Oni su odgovorni i dužni da plasiraju zdravstveno ispravan proizvod. Pored toga, postoje inspekcijski organi koji to kontrolišu, laboratorije i njihova akreditacija. Znači da su te metode kojima se radi ispravne i da su rezultati validini, da se tačno da li je nešto u redu ili nije, naglasio je Sanin Tanković, dir. Agencije za sigurnost hrane u BIH.

Nužno je kontinuirano podizati svijest o važnosti zdrave ishrane, pravilnog čuvanja i postupanja sa hranom sa akcentom na higijenu hrane i prevenciju bolesti koje se prenose hranom. Dan zdravlja i sigurne hrane podsjeća nas koliko je važno da svi od potrošača i kontrola do proizvođača preuzmemo odgovornost za zdrav život i sigurnu hranu.

-Neupitno je da danas ishrana i ono što unosimo u naš organizam, količina hrane koju unosimo, kvalitet direktno utiče na zdravstveni ishod odnosno zdravlje populacije, kako u svijetu tako i BIH. Ovdje smo danas da skrenemo pažnju na održive ciljeve razvoja, na domaće proizvođače hrane i da razgovaramo zajedno o ta dva sektora kako bi unaprijedili kvalitet hrane, ishranu a i time podigli svijest među populacijom o sigurnoj i zdravoj ishrani koja utiče na zdravlje, naglasio je Mirza Palo iz Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BIH.

-Mi imamo jako dobre kontrole, Agencija za sigurnost hrane kontroliše skoro sve na državnom i usklađena je sa svim normama, standardima i politikama. Tu ne zaostajemo ništa, entitestske su također na jako dobrom nivou. Imamo Ured za veterinu koji također kontroliše uvoz, izvoz hrane animalnog porijekla. Njihovi inspektori su na svakoj granici i kontrolištu taj uvoz i izvoz i također rade dobar posao. U principu, nedostataka uvijek ima, poboljšanje se može raditi, kao i uvijek od ljudskih kapaciteta do nekih novih metodologija i sve ostalo, istakao je Vlado Pijunović,  program koordinator za FAO u BIH.

Pored Kaknja, slični događaji planirani su i u drugim gradovijma Bijeljini, Širokom Brijegu i Trebinju, s ciljem jačanja saradnje javnog i privatnog sektora te unapređenja regulativa i kontrole kvaliteta hrane u Bosni i Hercegovini.

Continue Reading