Connect with us

ZE-DO KANTON

INZ Zenica provodi istraživanje prehrambenih navika kod studentske populacije

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica uz podršku Ministarstva zdravstva ZDK u aprilu mjesecu počeo je provođenje istraživanja o prehrambenim navikama i stanju uhranjenosti studentske populacije Univerziteta u Zenici, čija je realizacija planirana do kraja decembra 2024. godine. Cilj ovog istraživanja je utvrditi prehrambene obrasce studenata te identificirati potencijalne negativne trendove među studentskom populacijom, što će pružiti osnov za buduće ciljane intervencije i rad sa studentima.

Brojna svjetska istraživanja pokazala su da studentska populacija zanemaruje važnost redovnih i zdravih obroka te da se njihova ishrana uglavnom svodi na jednolične i neujednačene obroke. Kako bi se detektovali najčešći problemi kada je riječ o prehrambenim navikama i stanju uhranjenosti studentske populacije na Univerzitetu u Zenic INZ je počeo sa provođenjem istraživanja na ovu temu.

– Cilj ovog istraživanja je utvrditi prehrambene obrasce studenata te identificirati potencijalne negativne trendove među studentskom populacijom što će nam opet dalje pružiti osnov za buduće neke ciljane intervencije i rad sa ovom populacijom. Naime, prema brojnim istraživanjima provedenim u svijetu uočeno je da se zapravo nepravilne prehrambene navike u toj populacijskoj skupini konstantno ponavljaju. To su svakako preskakanja obroka, posebno doručka, unos brze hrane i općenito unos obroka van kuće, nizak unos voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda kao i visok unos gaziranih pića, grickalica i slatkiša. Svakako i često pribjegavanje rigoroznim dijetama a to je naročito prisutno kod adolescentica, naglasila je Maja Jonjić-Trifković, nutricionista INZ.

Kroz besplatno stručno savjetovanje sa nutricionistom, analizu sastava tjelesne mase te procjenu prehrambenih navika nastoji se prevenirati pojava bolesti kod studentske populacije a koje nastaju zbog neuhranjenosti ili pretilosti te loših prehrambenih navika.

– Usvajanjem pravilnih prehrambenih navika kod ove populacije moguće je efikasno prevenirati pojavu hroničnih nezaraznih bolesti, posebno pretilost, kardiovaskularne bolesti te dijabetes tipa 2, koji je definitivno u kontinuiranom porastu na globalnoj razini. Pozivamo sve studente da prepoznaju značaj ovog istraživanja i da se odazovu pozivu na sudjelovanje, ističe Jonjić-Trifković.

Realizacija ovog istraživanja planirana je do kraja decembra 2024. godine a njen krajnji cilj je da pruži osnov za buduće intervencije i rad sa studentima.

Continue Reading