Connect with us

SVIJET

U izraelskim napadima na Gazu ubijen veliki broj ljudi: Među žrtvama djevojčica i njena trudna majka

27.05.2024. godine
Agencija Anadolija

Brojni Palestinci su ubijeni, a mnogi povrijeđeni u napadima koje je izraelska vojska iz zraka, kopna i mora izvela tokom noći na različite dijelove Pojasa Gaze, javlja Anadolu.

Izraelska vojska već 234. dan nastavlja sa napadima na Pojas Gaze, uzrokujući veliku humanitarnu katastrofu.

Borbeni avioni bombardovali su kuću palestinske porodice Al-Batran, u četvrti Az-Zarka u gradu Gazi. U napadu su ubijeni djevojčica Hani al-Batran, njena trudna majka i još tri osobe. U napadu je bilo i povrijeđenih.

Istovremeno s izraelskim zračnim napadima na južne dijelove Pojasa Gaze, izraelska artiljerija je snažno bombardovala četvrti Sabra, Az-Zeytun i Tel Al-Hawa.

U napadima na izbjeglički kamp Al-Burayj u Gazi također je bilo mrtvih i povrijeđenih.

Izraelski vojni čamci također su otvorili vatru na čamce palestinskih ribara u blizini obale grada Khan Younisa.

Izrael je nastavio brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

U Gazi je ubijeno oko 36.000 Palestinaca, velika većina žena i djece, a više od 80.600 ranjeno od oktobra nakon napada Hamasa.

Gotovo osam mjeseci nakon izraelskog rata, veliki dijelovi Gaze su u ruševinama usred blokade hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je u posljednjoj presudi naredio Tel Avivu da odmah prekine operaciju u Rafahu, gradu na jugu Gaze u kojem je više od milion raseljenih Palestinaca potražilo utočište.

Continue Reading