Connect with us

KAKANJ

Iskušenja i poteškoće su neminovnosti ljudskog života                        

05.07.2024.
ntvic.ba (A. T.)

U životu na ovom svijetu čovjek neminovno prolazi kroz različite vrste iskušenja i poteškoća. Svjesnost o prolaznosti svega ovozemaljskog, čovjeku pomaže da se na lakši način nosi sa svim životnim nedaćama. U Islamu je jasno definisan put na koji način musliman vjernik treba da se odnosi prema svemu što mu se dešava i u dobru i u zlu.

Dunjalučki život satkan je od dobra i zla, uspjeha i neuspjeha, te neminovnih životnih nedaća manjih ili većih. Čovjek se od rođenja pa do smrti suočava  sa brojnim izazovima u životu. Odnos ljudi prema iskušenjima je različit, pa tako i način na koji prevazilaze životne poteškoće.

Muslimani koji istinski vjeruju u Gospodara svih svjetova, razumiju da su iskušenja ispiti, svojevrsne stepenice u duhovnom sazrijevanju, ali i prilika za napredak i prosperitet zarad vječne sreće na budućem svijetu.

– Uzvišeni Allah DŽ.Š u svojoj posljednjoj objavi nam jasno kaže, „On daje život i smrt da bi čovjeka iskušao, koji će ljepše postupati“. Onaj ko vjeruje u Gospodara, on će lakše podnositi svaki izazov, ispit i iskušenje na ovom svijetu. Naši mudraci i Islamski učenjaci su kazali da upravo nevolja, nedaća i iskušenje, može biti uzrokom duhovnog i materijalnog buđenja, kazao je za NTV IC mr. Faruk ef. Agić, imam MIZ Kakanj.

Bez obzira na sve probleme s kojima se suočavaju u današnjem vremenu, muslimani ne smije padati u očaj i gubiti nadu u Božiju milost, jer to Islam ne zagovara. Samim tim je važno da pripadnici Islama slijede životni put posljednjeg Božijeg Poslanika Muhammeda alejhi selam, koji je prolazio kroz najteža životna iskušenja.

Imam Agić ističe da će svaki čovjek neminovno biti izložen određenim iskušenjima, jer je to sastavni dio života na dunjaluku.

– Kroz ovaj život na dunjaluku, svako od nas neminovno mora proći kroz određene periode poteškoća, iskušenja ili određenih nevolja. Svako od nas u nekom trenutku mora osjetiti šta je to bol, bolest, lakša ili teža, te osjetiti gubitak voljene osobe. To je sastavni dio našeg života na dunjaluku. Mi trebamo razumijevati iskušenje kao dar od Gospodara Uzvišenog, da ono jeste sa razlogom, da nas ojača, učini boljim vjernicima i u konačnici boljim ljudima, dodao je imam Agić.

Ispravno razumijevanje života te spoznaja da će sve proći, može pomoći čovjeku da shvati zbog čega mu se nešto događa u njegovoj svakodnevnici. Ipak, vjera je ta koja pruža utjehu, ali i nadu, jer Gospodar svih svjetova daje izlaz iz svake situacije svojim iskrenim vjernicima. Stoga je važno da muslimani nastoje da izvuku pouke iz životnih poteškoća, te djeluju proaktivno, kako bi na uspješan način savladali sve ovozemaljske prepreke i zaslužili Božije zadovoljstvo.

Continue Reading