Connect with us

SVIJET

Izraelska televizija: Vojska se sprema da uđe u Rafah vrlo brzo

24.04.2024.
Agencija Anadolija

Izraelska vojska sprema se da vrlo brzo pokrene kopnenu ofanzivu na grad Rafah na jugu Pojasa Gaze, javlja Anadolu.

Kako javlja zvanični izraelski televizijski kanal KAN, pozivajući se na neimenovane vojne izvore, izraelska vojska se priprema za operaciju u Rafahu kako bi vrlo brzo evakuisala veliki broj Palestinaca.

Komentator vojnih vijesti na kanalu Itay Blumental, rekao je: “Prema planu izraelske vojske, od više od milion Palestinaca u Rafahu bit će zatraženo da napuste to područje i dođu u nedavno pripremljena skloništa u južnom i centralnom dijelu Pojasa Gaze”.

Blumental je napomenuo da su međunarodne humanitarne organizacije i druge države ranije pripremile hiljade šatora u južnom i centralnom dijelu Gaze za raseljene Palestince koji dolaze iz Rafaha.

KAN je u svojoj emisiji prikazao fotografije snimljene satelitima koje prikazuju šatorski grad uspostavljen posljednjih sedmica između Rafaha i Khan Younisa.

Navodeći da je plan predstavljen SAD-u i drugim zemljama, ali nisu naveli kojim, Blumental je rekao da će napredovanje izraelske vojske u Rafahu biti postepeno.

Podvukao je da će ljudi u području koje treba evakuisati biti obaviješteni prije nego što počne kopnena operacija izraelske vojske na tom području.

Prema Blumentalu, a koji se poziva na izraelske zvaničnike, evakuacija Palestinaca iz Rafaha trajat će četiri do pet sedmica.

Povodom kopnene ofanzive na Rafah, izraelski list “Hayom” je objavio da je “odluka o ulasku u Rafah donesena” kao rezultat toga što je Yahya Sinwar, vođa Hamasa u Gazi, negativno odgovorio na ponudu datu preko posrednika prije nekoliko dana.

Izrael, koji želi da okupira Rafah, gdje je utočište iz drugih dijelova Gaze pronašlo oko 1,5 miliona Palestinaca, insistira na okupaciji, opisujući regiju kao “posljednje uporište Hamasa”, uprkos upozorenjima na humanitarnu katastrofu.

U napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijena su 34.183 Palestinca, uključujući najmanje 14.685 djece i 9.670 žena, a 77.143 osobe su ranjene.

Continue Reading