Connect with us

KAKANJ

Gradska biblioteka Kakanj prigodnim programom obilježila 2. april Međunarodni dan dječije književnosti

02.04.2024.
ntvic.ba (A.T.)

Povodom 2. aprila  Međunarodnog dana dječije književnosti u osnovnoj školi Ahmed Muradbegović Donji Kakanj, upriličen je scenski performans „Glavni junak moje knjige“ u organizaciji Gradske biblioteke Kakanj. U programu su učestvovali učenici osnovne škole „Mula Mustafa Bašeskija.

Širom svijeta 2. aprila obilježava se Međunarodni dan dječije književnosti, kada se ističe ljubav prema čitanju i usmjerava pažnja prema knjigama za djecu. Obilježavanjem ovog datuma, Gradska biblioteka Kakanj nastoji ukazati na važnost knjige u dječijem odrastanju, a kroz razne aktivnosti razvija se i interesovanje djece prema knjizi i čitanju.

Ove je godine Gradska biblioteka zajedno sa učenicima petog razreda OŠ “Mula Mustafa Bašeskija“, pripremila zanimljiv performans pod nazivom „Glavni junak moje knjige“. Osnovci iz škole „Mula Mustafa Bašeskija“ svoj su performans izveli za učenike OŠ „Ahmed Muradbegović“ Donji Kakanj, te na taj način dali svoj doprinos u obilježavanju dana diječije književnosti.

-Mi smo pripremili igrokaz povodom dana dječije književnosti, uloge su likovi iz dječijih bajki i knjiga, koje djeca jako vole. Kroz ovaj program poručujemo djeci da je prijateljstvo jako bitno, kao i druženje, naravno čitanje posebno. U saradnji sa Gradskom bibliotekom, došli smo u OŠ“ Ahmed Muradbegović“ u Donjem Kaknju i djeci prezentirali važnost čitanja, kazala je za NTV IC Fatima Lipovača, učiteljica u OŠ“Mula Mustafa Bašeskija“ Kakanj.

Jedna od učesnica performansa bila je i Manar Čehajić, koja je ovom prilikom istakla, da joj je drago što je imala priliku da bude dio ovog programa, kojeg su predstavili svojim školskim drugarima.

-Ja sam odigrala ulogu zle maćehe iz snjeguljice i bilo mi je jako lijepo ovdje, publika je bila super, istakla je za NTV IC Manar Čehajić, učenica OŠ“Mula Mustafa Bašeskija“ Kakanj.

Iz Gradske biblioteke Kakanj, još je jednom naglašena važnost čitanja, te je istaknuto da je izuzetno značajno, da se djeca druže s knjigom, jer na taj način upoznaju svijet oko sebe, ali i lakše koračaju kroz život.

-Jer čitajući oni otkrivaju svijet i ono što nauče čitajući, lakše će savladavati svijet oko sebe i to nam je cilj. Književnost i služi tome da nas uči da hodamo uspravno ovim svijetom, naglasio je za NTV IC Senad Čišija, direktor JU Gradska biblioteka Kakanj.

Čitanje razvija maštu, potiče na razmišljanje, te otkriva nova znanja i spoznaje. U knjigama je znanje, koje nam je potrebno za život, te je neophodno svakodnevno raditi na promovisanju čitanja, ne samo povodom Međunarodnog dana dječije književnosti, poručili su organizatori ovog programa.

Continue Reading