Connect with us

SPORT

U Zenici održan tradicionalni Međunarodni Atletski miting

08.06.2023.
ntvic.ba (A.T., Dž.H.)

Na Atletskom stadionu Kamberovića Polje u Zenici jučer je održan 14. Međunarodni Atletski miting Zenica 2023. Na mitingu je učestvovalo 130 takmičara i takmičarki iz 11 država, koji su se borili u 14 sportskih disciplina. Predstavnici BiH ostvarili su zapažene rezultate, a zbog povrede nisu nastupili olimpijci Amel Tuka i Mesud Pezer.

Međunarodni Atletski miting Zenica 2023. okupio je vrsne atletičare koji su se na terenima Atletskog stadiona u Zenici borili u 14 disciplina.

Prema očekivanjima najzanimljivije takmičenje je bilo u bacanju kugle. Pobjedu u ovoj disciplini je ostvario Filip Mihaljević iz Hrvatske sa hicem od 21:50 što je ujedno i najbolji rezultat mitinga. Najbolji bh. bacač kugle Mesud Pezer, zbog povrede je morao propustiti nastup pred domaćom publikom.

Interesantno je bilo i u bacanju koplja, gdje je ponovo najbolji bio Zeničanin Dejan Mileusnić.

-Zadovoljan sam ostvarenim rezultatom, s obzirom da sam tek stigao iz Amerike i da nemam svoje koplje, koje sam navikao da bacam. Tijelo mi je premoreno i trebat će mi još nekoliko dana da se naviknem na vremensku zonu, istakao je Dejan Mileusnić, bh. bacač koplja.

Gledaoci su imali priliku uživati i u trčakim disciplinama, naime Abedin Mujezinović je iskoristio izostanak najboljeg bh. atletičara Amela Tuke koji nije nastupio zbog povrede, te je  pobijedio u utrci na 800 metara. U utrci na 100 metara prvo mjesto je osvojio Aleksa Kijanović iz Srbije.

-Zaista mi odgovara da se ovdje takmičim svake godine, rezultatom sam veoma zadovoljan, naglasio je Aleksa Kijanović, pobjednik utrke na 100 metara.

Atletski miting je još jednom opravdao očekivanja, takmičari su pohvalili organizaciju i naglasili da uvijek rado dolaze u Zenici. Organizatori su i ovaj put uspjeli dovesti kvalitetne atletičare iz 11 država na ovo prestižno takmičenje.

-Što se tiče kvaliteta i kvantiteta mitinga, mogu da kažem da sam prezadovoljan. Imali smo odlične vremenske uslove i postignuti su veoma dobri rezultati u mnogim disciplinama.Takmičari su bili zadovoljni, treneri i vođe ekipa također, poručio je Aziz Kevelj, direktor Međunarodnog Atletskog mitinga Zenica 2023.

Među rezultatima bh. atletičara vrijedi istaći da je mlada bh. atletičarka Emina Omanović iz Atletskog kluba Sarajevo, osvojila drugo mjesto u skoku u dalj. Na kraju ostaje žal što na ovom takmičenju nisu nastupila dva najbolja bh. takmičara, Amel Tuka i Mesud Pezer. Međunarodni Atletski miting Zenica 2023. održan je pod pokroviteljstvom Vlade ZDK.

Continue Reading