Connect with us

KAKANJ

U Gradskoj biblioteci predstavljena knjiga „Pusti me da čitam“

03.04.2024.
ntvic.ba (I.Š.)

U povodu Međunarodnog dana dječije knjige, koji se obilježava 02. aprila, Gradska biblioteka Kakanj organizovala je program predstavljanja knjige: „Pusti me da čitam“. U programu su učestvovali učenici osnovnih škola “Hamdija Kreševljaković“ i „15.april“ Doboj.

„Pusti me da čitam“ naziv je radionice koja je povodom Međunarodnog dana dječije knjige održana u kakanjskoj Tvornici kulture. Učenici sedmih razreda osnovnih škola „15.april“ Doboj i „Hamdija Kreševljaković“ bili su učesnici ove radionice, koju je predvodila nastavnica Bosanskog jezika i književnosti, Alisa Spahić. Održana radionica za cilj je imala istaći važnost čitalačke pismenosti i uopšte kulture čitanja.

-Današnji dan je divna prilika da se podsjetimo na važnost čitanja, da afirmiramo čitanje, podstičemo učenike i jačamo čitalačku pismenost, kazala je Alisa Spahić, nastavnica Bosanskog jezika i književnosti.

Biti hrabar i ne odustati od knjige, pored interneta i svih drugih izvora informacija koji su danas dostupni djeci i mladima je ozbiljan poduhvat. Ipak, upravo mladi poručuju da je knjiga još uvijek na prvom mjestu.

-Ja sam pročitala knjigu i svima bi preporučila da je pročitaju da ih podstakne na razmišljanje o knjigama. Možda današnja generacija bira internet, a ja ipak biram knjigu, poručila je Selma Delić, učenica.

„Pusti me da čitam“ knjiga je namjenjena djeci ali djeca poručuju da bi je trebali pročitati i odrasli. Pročitati i razumjeti. Ipak, na Međunarodni dan dječije knjige generalna poruka koju su organizatori i svi učesnici radionice željeli poslati javnosti je – pusti me da čitam!

Continue Reading