Connect with us

KAKANJ

Općina Kakanj podržava projekat Udruženja Trst “Šivenjem ka snazi”

03.04.2024.
ntvic.ba (A.K.)

U Općini Kakanj poptisan je ugovor sa Udruženjem žena“ Trst“ iz Tršća za realizaciju projekta „Šivenjem ka snazi“, koji za cilj ima ekonomski osnažiti žene da samostalno rade i zarađuju. Vrijednost projekta, koji će u narednom periodu implementirati Udruženje Trst, je 15.000 KM.

Udruženje žena Trst iz „Tršća“ i prošle je godine realizovalo projekat ekonomsko osnaživanje žena koji je za cilj imao obučiti žene da kroje i šiju i pomoću različitih tehnika dodatno ukrašavaju predmete. Tromjesečnim projektom „Zajedno vezemo budućnost“ bile su obuhvaćene 22 članice Udruženja.

-Kroz ovaj projekat ponovo će biti uključene žene iz prošlog projekta „Zajedno vezemo našu budućnost“. Plan nam je da ovaj put idemo i sa izradom kućnih papuča, serdžada i drugih predmeta, istakla je Elsa Čeliković, predsj. Udruženja žena „Trst“ iz Tršća.

U novi projekat „Šivenjem ka snazi“ koji će članice Udruženja Trst realizovati u narednom periodu uvedeni su i određeni noviteti a sve s ciljem da članice usvoje što više tehnika i prošire paletu svojih proizvoda.

-Novina ove godine za projekat „Šivenjem ka snazi“ je još jedna vrsta radionice a to je radionica dekupaža za koju će biti angažovano 12 žena, naših članica koje će uz pomoć ove tehnike moći da prošire ponudu proizvoda. Cilj nam je da žene nauče nove vještine koje im mogu pomoći da se finansijski osnaže, istakla je Čeliković.

Obzirom na uspješnu saradnju i rezultate projekta Općina Kakanj je i ove godine opredijelila iznos od 15.000 KM za novi projekat Udruženja.

-I ove 2024. godine nastavljamo kontinuitet u podršci ženama Općine Kakanj, konkretno Udruženju žena „Trst“ iz Tršće. I ove godine za projekat ekonomosko osnaživanje žena opredijelili smo 15.000 KM, istakao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Da bi Udruženje funkcionisalo, napredovalo i uspješno realizovalo ovakve i slične projekte bitna je podrška lokalne zajednice jer stečeno znanje članice Udruženja moći će iskoristiti da samostalno rade i zarađuju što i jeste jedan od onosvnih ciljeva projekata ekonomskog osnaživanja žena.

Continue Reading