Connect with us

KAKANJ

Ivica Pekić, sportski radnik u penziji, govori o svom životnom putu, o sportu nekad i sad

02.08.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Iako mala sredina, Kakanj je mjesto koje u različitim oblastima ima velika imena, ljude koji su dali značajan doprinos u okviru svog domena djelovanja. Jedan od njih je i sportski radnik Ivica Pekić. Od rane mladosti, profesionalnog djelovanja kao nastavnik tjelesnog i zdravstvenog odgoja, pa i danas u penzionerskim danima Ivica ne odustaje od sporta i još uvijek ima entuzijazam i volju da pomogne razvoj sporta u Kaknju. U nastavku vam donosimo priču o Kakanjcu, čuvenom Ivici Pekiću.

Njegova sportska priča po kojoj je danas prepoznatljiv počela je na nekadašnjem Partizanu, mjestu na kojem je kakanjski sport živio i pulsirao. Od praćenja sportskih aktivnosti do donošenja odluke da će se i sam baviti sportom prošao je jedan radni vijek i 15 godina penzije. Iako u trećoj životnoj dobi, Ivica Pekić i danas nastoji dati svoj doprinos razvoju kakanjskih sportskih klubova. S nostalgijom se prisjeća svoje mladosti i ljubavi prema sportu koja danas, kako kaže, sve češće izostaje i sve se svodi na ono materijalno a što se ne bi smjelo vezati za sport.

 -Malo je onih koji hoće da rade bez finansijskih sredstava. Ovoj mojoj generaciji, nama je bila čast kad odemo u drugi grad, kad ručamo u nekom hotelu, nismo ni pomišljali da nešto dobijemo od Kluba. Putovali smo u to vrijeme vozom ili autobusom i zabavljali smo se, danas nije tako, kazao je Ivica Pekić.

Ivica Pekić je dobitnik brojnih sportskih priznanja. Svako od tih priznanja za Ivicu je posebno. Ipak najveća satisfakcija su mu mladi ljudi na koje je prenio ljubav prema sportu.

 -Pored svih priznanja koje sam dobio najdraže mi je priznanje mojih učenika, kada me sretnu pa mi se zahvale kao nastavniku koji ih je i u školi i van nje naučio mnogo o sportu i životu, kazao je Ivica Pekić.

Pored sporta u koji se od rane mladosti zaljubio i ostao mu vjeran i do danas, Ivica je dosljedan i svom hobiju-enigmatici. Sa enigmatikom prvi se put susreo u šestom razredu osnovne škole a o tome je puno naučio od svog druga iz školske klupe,također poznatog Kakanjca Raifa Čehajića.

-Bio sam član enigmatskog udruženja Bjelovar a to je bilo najveće udruženje engmata bivše Jugoslavije. Objavljivao sam križaljke u prijeratnim Kaknjskim novinama i danas objavljujem u istim novinama od kada su se oformile poslije rata 2004.godine. Žao mi je što u Kaknju nema niko ko se bavi enigmatikom, volio bi da me neko naslijedi kazao je Ivica Pekić.

Ivica Pekić veliko je sportsko i kakanjsko ime. Njegov rad je prepoznatljiv i ima svoj kontinuitet. Ivicina ljubav prema sportu i veliki doprinos koji je u ovom slučaju cjeloživotni za Kakanj a posebno za sportska imena ovog grada ima veliki značaj. S druge strane lokalna zajednica će svakako u budućnostiti pamtiti osobu koja je na kaknjski sport ostavila trajan pečat-velikog Ivicu Pekića. 

 

 

Continue Reading