Connect with us

KAKANJ

Već dvije godine u Kaknju se realizuje kviz pod nazivom InKVIZicija, InKVIZicija okuplja mlade ljude i promoviše znanje

30.01.2024.
ntvic.ba (M.K.)

„InKVIZicija“ je interaktivni zabavno-edukativni kviz mladih iz Kaknja koji se realizuje već dvije godine.  Preko 160 mladih učestvuje u petoj sezoni prvog kakanjskog pub kviza. Ova sezona realizuje se uz podršku JU KSC Kakanj i World Vision BH Fondacije, a pored tema općeg znanja, ovog puta zastupljene su i teme o emancipaciji žena i rodno zasnovanom nasilju.

Već dvije godine u Kaknju se realizuje kviz pod nazivom InKVIZicija. Kviz je edukativno-zabavnog karaktera, a pokrenuli su ga mladi Kakanjci, s ciljem druženja i promocije znanja. Nedavno je počela peta kvizaška sezona. Održan je sedamdeseti kviz po redu u kojem je učestvolo 30 ekipa i preko 160 mladih kvizaša i kvizašica. Tim zadužen za realizaciju čine mladi student, a peta sezona održana je u saradnji sa JU KSC Kakanj. 

-Većinu posla obavlja tim studenata koji vrijedno rade na kvizu, od dizajna, PR, i svega onoga što je potrebno da bi održali kviz. Ne smijem zaboraviti ni pomoć ekipe iz JU KSC Kakanj, izjavio je Mehnmed Đokić, osnivač projekta Inkvizicija.

– 160 učesnika u petak navečer da se druže u ovako divnom okruženju u kultnom Caffeu Evropa, da promovišu znanje i druženje većinom mladih, i više sam nego zadovoljan, istakao je Dženan Ajdinović, dir. JU KSC Kakanj.

Pored tema općeg znanja, sporta i muzike, ovog puta u kvizu su bila zastupljena i pitanja koja se tiču emancipacije žena i rodno zasnovanog nasilja, a podršku u realizaciji ove teme dobili su od World Vision BH Fondacije.

-Ovaj kviz imamo jednu važnu rundu povezanu za emancipaciju žena, za položaj žena u društvu za podizanje svijesti o femicidu u BiH i region, ova epizoda je sponzorisana od strane EU i World Vision u BiH, istakao je Đokić.

-Cilj nam je da potaknemo što više mladih, jer nakon istraživanja sa mladima došli smo do zastrašujućih rezultata kako mladi opravdavaju nasilje na što smo zgroženi. Zato se trudimo da na zabavan i edukativan način to promijenimo, izjavio je Bakir Čajo iz World Vision BH Fondacije.

Iz kviza u kviz InKVIZizicija broji sve više učesnika, često su to srednjoškolci i studenti i studentice, a nerijetko su gosti kviza grupe učesnika iz osnovnih škola. U planu je u budućnosti ovaj kviz približiti mlađoj populaciji i osnovcima, kroz održavanje takmičenja iz općeg znanja. Okupljeni u kultnom caffeu Evropa, dobro poznatoj lokaciji mladih srednjoškolaca svih generacija, mladi podsjećaju na značaj promocije znanja i skreću pažnju na važne teme koje se tiču našeg društva.

Continue Reading