Connect with us

KAKANJ

Izet Fejzović – čovjek koji je dao veliki doprinos u oblasti kultutre u Kaknju

30.01.2024.
ntvic.ba (I.Š.)

Kultura i kulturni život u Kaknju su uvijek živjeli. Kakanjci već decenijama njeguju tradiciju upražnjavanja i konzumiranja kulturnih sadržaja, a čovjek koji je dao značajan doprinos u ovom segmentu je Izet Fejzović.

Izet Fejzović. Kultura i razvoj kulture u Kaknju, te podizanje ovog segmenta, u teškom poslijeratnom periodu, na jedan veći nivo, na nivo koji je godinama bio prepoznatljiv kako u lokalnoj zajednici tako i u ZDK, a onda i širom BiH vezuje se upravo za Izeta. On, s druge strane, skromno naglašava da su i mnogi drugi dali svoj doprinos u ovoj oblasti.

-Ja sam prešao iz TC Kakanj 1987. godine u ovu ustanovu. Ovdje je bilo više institucija povezanih u jednu i to je sve neko trebao sinhronizovati, i ja sam to uradio, kazao je Izet Fejzović, bivši direktor JU za kulturu, obrazovanje i sport.

Izet je još u djetinjstvu i u ranoj mladosti pokazivao interes za umjetnost. Prisjeća se da je još u osnovnoj školi napisao scenarij za film „Željezni čovjek“. Bile su to predispozicije koje su mu kasnije pomogle u svijetu kulture, umjetnosti i sporta. Krajem osamdesetih, po dolasku na funkciju direktora u ustanovu, koja se danas zove JU KSC Kakanj, Izet se primio posla. Danas se može reći da je radio u teškim uslovima – turbulentnim vremenima kada je kultura bila na marginama društva. Posebno izazovno bilo je u poslijeratnom periodu – kada je trebalo krenuti od nule. U tom periodu nastala je ideja o začetku i osnivanju Škole glume i Dramskog studia. Inicijator je bio upravo on – Izet Fejzović, a Dramski studio odgojio je i iznjedrio generacije glumaca.

-Onda nam je zafalilo glumaca i osnovali smo Školu glume i Dramski studio i sa ove kakanjske scene potekla su tri glumca, Miza Mušija, Mirza Bajramović i Damir Kubat, kazao je Izet Fejzović, bivši direktor JU za kulturu, obrazovanje i sport.

U tom periodu nastale su brojne pozorišne predstave, kojih se Izet, ali i pozorišna publika i danas rado prisjećaju.

-Prva predstava koju smo napravili bila je „Rasemin sevdah“, kazao je Izet Fejzović, bivši direktor JU za kulturu, obrazovanje i sport.

Kakanj je mjesto koje više pola vijeka živi kulturu u „punom kapacitetu“. Danas nove generacije nastavljaju tradiciju – mladi Kakanjci zanteresovani su za različite vidove umjetnosti, obrazuju se u tom kontekstu i Kakanj je širom naše zemlje prepoznat i piznat kao mala sredina sa bogatim kulturnim naslijeđem i izvrsnim kulturnim sadržajima.

-I ova današnja ekipa radi dobro, vidim da to održavaju. Veliki posao je napravljen pri izgradnji Muzeja, kazao je Izet Fejzović, bivši direktor JU za kulturu, obrazovanje i sport.

Izet je penzioner već sedam godina. Ipak još uvijek nije umirovljenik. Brine o unucima i podržava njihovu angažovanost i zainteresovanost za kulturu i sport. Bori se za prava penzionera. Drago mu je da je danas segment kulture u Kaknju na ovome nivou i da Kakanj nastavlja svoj put utabanim stopama u svijetu kulture i umjetnosti.

Continue Reading