Connect with us

KAKANJ

Udruženje dijabetičara „Slatki život“ Kakanj nastavlja raditi na unaprijeđenju kvaliteta života svojih članova

31.01.2024. godine
ntvic.ba (A. T.)

U skladu s programom rada, Udruženje dijabetičara „Slatki život“ Kakanj i u ovoj godini planira organizovati nekoliko akcija mjerenja šećera u krvi za građane općine Kakanj. Također, nastojat će održavati i predavanja za dijabetičare s ciljem poboljšanja kvaliteta njihovog života, te ih aktivno informisati o svim dešavanjima koja se odnose na dijabetes.

– Naš plan je otkrivanje i učlanjivanje novih članova u naše Udruženje. Planirali smo održati i tri akcije mjerenja šećera u krvi za građane općine Kakanj. Također ćemo održati barem jednu edukaciju odnosno predavanje za naše članove. Mi se trudimo da našim članovima pomognemo nabavkom aparata, nabavkom reagenata za mjerenje tromjesečnog šećera, kazao je za NTV IC Mirko Lukić, predsjednik Udruženja dijabetičara „Slatki život“ Kakanj.

Udruženje „Slatki život“ organizuje i različite humanitarne akcije, te vodi brigu o svojim članovima u skladu s mogućnostima. Jedan od najznačajnijih izazova u radu ovog Udruženja jeste finansiranje. Naime, da bi tokom godine dana realizovali najosnovnije aktivnosti, ovom Udruženju je neophodno oko 11.000 KM.

– Mi smo predvidjeli u ovoj godini negdje oko 11.000 KM prihoda, da bi članovima pružili najosnovnije potrebe u Udruženju. Da li ćemo uspjeti obezbijediti sredstva, ne znam, sa ovakvim načinom rada, teško ide. Općina Kakanj nam obezbijedi 4.000 KM, imamo i donacije od privrednika, te sredstva od članstva. To je ukupno oko 9.000 KM, a za sve naše potrebe smo planirali oko 11.000, dodao je Lukić.

Udruženje „Slatki život“ jedno je od najbrojnijih na području općine Kakanj, trenutno broji više od 500 članova. S druge strane prema podacima, s kojima raspolaže ovo udruženje, u Kaknju postoji više od 2.000 registrovanih dijabetičara. Međutim, kako su nam kazali iz Udruženja, taj broj je znatno veći, te više od 10 posto stanovništva u Kaknju ima dijabetes.

Continue Reading