Connect with us

KAKANJ

U Kaknju održan koncert turske i bosanskohercegovačke tradicionalne muzike

11.05.2024.
ntvic.ba (A.K., A.T.)

U Javnoj ustanovi Kulturno sportski centar Kakanj, sinoć je održan koncert na kojem su učestvovali poznati turski pjevač Orhan Čakmak, estradni umjetnik Sanel Smolo, te kulturno umjetnička društva iz Kaknja i Zenice. Publika je imala priliku uživati kako u bh. pjesmama i narodnim igrama tako i u poznatim turskim orijentalnim melodijama.

Jačanje bratskih veza i međusobne saradnje Bosne i Hercegovine i Turske samo je jedan od ciljeva koncerta u kojem je uživala ne samo kakanjska publika nego i brojni gosti iz drugih gradova i Turske.

-Mi već unazad deset godina organizujemo ovakve koncerte i naš cilj je uvijek nekako da čuvamo tradiciju Bosne i Hercegovine i Turske i da učvrstimo to jedinstvo, kazala je za NTV IC Ulfeta Čakmak.

Pored melodija tradicionalne turske muzike, publika je imala priliku uživati i u izvedbama kulturno-umjetničkih društava iz BiH. KUD Moščanica, koje kroz svoj rad i djelovanje nastoji očuvati bogatu kulturu i tradiciju naše zemlje, kakanjskoj publici ovaj put predstavilo se turskim igrama.

-KUD „Moščanica“ postoji od 2012. godine i broji oko 100 članova. Nastupamo širom Bosne i Hercegovine. Ovo nam je prvi put da smo u Kaknju i naš je cilj očuvanje tradicije i kulture, naglasio je za NTV IC Harun Porča, potpredsjednik KUD“Moščanica“ Zenica.

U koncertu je učestvovao i estradni umjetnik Kakanjac Sanel Smolo koji je publiku počastio poznatim bh. sevdalinkama naglasivši da mu je čast i zadovoljstvo pjevati ne samo pred svojom domaćom publikom nego i ostalim gostima i prijateljima iz Turske.

-Drago mi je što sam imao priluku da nastupim pred svojom kakanjskom publikom ali i gostima i prijateljima iz Turske, naglasio je za NTV IC Sanel Smolo, estradni umjernik.

Pored solista iz drugih gradova, svoj doprinos u realizaciji koncerta dala je i Folklorna sekcija JU „Dom porodica“ Zenica, mješoviti hor „Dikan“ i gradski dječiji hor Kakanj. Kao i do sada podršku i pomoć pri realizaciji dala je i Općina Kakanj i JU KSC Kakanj.

Continue Reading