Connect with us

KAKANJ

U džematu Doboj upriličen mevlud u čast šehida (VIDEO)

13.05.2024.
ntvic.ba (S.I.)

Druge nedjelje u mjesecu maju, MIZ Kakanj i džematski odbor džemata Doboj upriliče mevlud u čast šehida ovoga džemata.

Na izgrađenoj spomen česmi u blizini džamije ispisana su imena najboljih sinova ove države i  svjedoci su vremena u kome se branila vjera, čast, kućni prag i domovina. Poslije podne namaza u džamiji mevlud su proučili imami MIZ Kakanj, a prigodnim predavanjem se obratio  glavni imam MIZ Kakanj.

-Mevludi koje organizuje Medžlis podsjetnik su živima da ne smiju zaboraviti žrtvu  koju su na Božijem putu podnijeli najhrabriji sinovi Bosne, istakao je za NTV IC Zakir ef. Ljubović, te dodao – tu je Kur’an sasvim jasan. Šehidi uživaju počasti koje im je dao Gospodar i u društvu su najodabranijih na vječnom svijetu. I mi tako možemo svojim djelovanjem, radom u korist čovjeka i zajednice makar da se približimo Milostivom i na taj način budemo u društvu odabranih Božijih robova.

Inače, od 2013. godine u ovom džematu se šehida sjećaju mevludom i dovama. Njih 19 je upisano na spomen česmi i džemat ih, kako reče imam Asim ef., nikada neće zaboraviti.

A sve je manje živih roditelja šehida s godinama koje prolaze. Tu su još uvijek braća, sestre, rodbina i prijatelji. Svima njima ovakva okupljanja znače jer zajedno se svi podsjećaju na njihovu žrtvu.

-Nama porodicama šehida znače ovi mevludi u znak sjećanja na naše šehide. Hvala svima koji su došli i koji ih se sjećaju, kaže Memnun Goga, brat šehida Mensura ef.

Imena na spomen česmi će svjedočiti istinu dok je svijeta i vijeka. Na nama je da ih se sjećamo dovom, mevludima i da kod sebe i mladih gradimo svijest o tome da se njihova žrtva koju su učinili ne zaboravi.

Continue Reading