Connect with us

KAKANJ

Od 45 ovogodišnjih kakanjskih hadžija, osam je iz sela Kučići (VIDEO)

13.05.2024.
ntvic.ba (A.T.)

Ove godine petu islamsku dužnost hadž iz Kaknja će obaviti 45 hadžija. Svi oni će imati priliku da izvršavanjem hadžskih obreda, potvrde svoju ljubav ali i privrženost vjeri i vjerskim propisima. Od 45 kakanjskih hadžija, njih osam je iz sela Kučići.

Selo Kučići broji oko 150 domaćinstava. Njegovi mještani pokazuju privrženost Islamu, a dokaz tome je i ovogodišnjih osam hadžija iz ovog mjesta, koji će posjetiti Mekku i Medinu i izvršiti petu islamsku dužnost. Za džemat Kučiće, to je velika čast, ali i odgovornost, te ohrabrenje za nove generacije, da je sve moguće, ukoliko čovjek ima ispravan nijet.

-Naše ovogodišnje hadžije pokazuju da su spoznali šta su njihovi prioriteti u životu. A jedan od prioriteta treba da nam bude i obavljanje hadža. Kao imam, ponosan sam i sretan što iz našeg džemata, ide na hadž osam džematlija, istakao je za NTV IC Mersad ef. Čobo, imam u džematu Kučići.

Kako ističe imam Čobo, do sada se nije dešavalo da imaju ovoliki broj hadžija iz ovog džemata. Također naglašava da među ovogodišnjim džematlijama koje će posjetiti Mekku i Medinu je i jedan mlađi bračni par.

-Imamo jedan mlađi bračni par otprilike mojih godina, tako da je i to jedan pokazatelj, da se ovdje u džematu Kučići Islam živi, naglasio je imam Čobo.

Hadžski obredi i njihova simbolika čovjeku otvaraju nove vidike, te ga podsjećaju da je život na ovom svijetu prolazan.

-Uputiću dovu Allahu Dž.š da podari siguran odlazak i povratak svim našim hadžijama. Da im Gospodar svih svjetova ukabuli hadžske obrede. Poruka za njih a posebno za nas je da više razmišljamo o hadžu i njegovim obredima koji imaju snažnu simboliku, poručio je imam Čobo.

Svaki musliman i muslimanka u svom životu, trebali bi težiti ka izvršavanju pete islamske dužnosti. U vremenu materijalizma i konzumerizma, odlazak na hadž predstavlja jedinstvenu priliku da čovjek spozna istinske vrijednosti života, te da svoje djelovanje na ovom svijetu usmjeri na činjenje dobra i jačanje svoje duhovnosti, ali i uspostavljanje balansa između materijalnog i duhovnog, što Islam i zagovara.

Continue Reading