Connect with us

KAKANJ

Ove će godine u prve razrede u Kaknju biti upisano oko 400 prvačića (VIDEO)

14.05.2024.
ntvic.ba (M.K.)

U kakanjskim osnovnim školama sve je spremno za upis djece u prvi razred devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja. Očekuje se da će ove godine u Kaknju u prve razrede biti upisano oko 400 prvačića.

Upis djece u prvi razred devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja realizuje se u svim školama u Bosni i Hercegovini krajem mjeseca maja i početkom juna. OŠ “Hamdija Kreševljaković”, jedna je od najbrojnijih škola na području općine Kakanj, u kojoj se krajem mjeseca maja očekuje zvaničan početak upisa učenika u prve razrede devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja. I ove, kao i prethodnih godina očekuje se upis između 100 i 110 učenika, raspoređenih u pet odjeljenja.

-Upis u našoj školi još nije zvanično počeo, učekujemo da će to biti krajem mjeseca kada će javnost biti i obaviještena. Prema podacima sa kojima raspolažemo iz predškolskih ustanova očekujemo upis od 100 do 110 učenika, rekao je za NTV IC Kakanj Jusuf Talović dir. OŠ “Hamdija Kreševljaković”.

Prema riječima direktora ove odgojno-obrazovne ustanove, zbog nedostatka prostora, problema sa kojim bi se uskoro mogli suočiti, upis djece vršit će se samo sa školskog područja.

-Za razliku od drugih škola, naša škola nema problem nedostatka djece, mi imamo problem nedostatka prostora, pogotovo sa najnovijim izmjenama pedagoških standarda, stoga ćemo vršiti upis samo sa školskog područja kako bi zbjegli pretjeranu gužvu, istakao je Talović.

Blagi porast broja upisane djece u prvi razred, bilježi i OŠ 15. April u Doboju, u koju je do sada upisan 51 učenik, od toga 36 učenika upisano je u centralnu školu, što je za dva učenika više nego prethodne godine. U ovoj školi proces registracije učenika završen je 7. maja,  u toku je realizacija procesa opservacije budućih prvačića.

-U našu školu je ove godine upisan 51 prvačić, od toga u centralnoj je 36 učenika, odnosno dva odjeljenja, i to je više u odnosu na prethodne godine. Registracija učenika je zavrsena u centralnoj skoli I trenutno traje opservacija. U područnim školama registracija i opservacija zavrsene su 8. Maja, izjavila je Nizama Marušić dir. OŠ “15. April”.

U područnim školama u naselju Termoelektrana, Čatići, Slapnica i Gora upisano je ukupno 15 učenika, što je manje u odnosu na prethodne godine.

-Manji je broj upisanih učenika u područnim školama, njih je ukupno 15, od toga 8 učenika u naselju Termoelektrana, 3 učenika u Čatićima, 3 u Slapnici I 1 učenik u školi na Gori.  Tako da ove godine na ukupnom nivou imamo 4 učenika manje , prošle godine smo imali 55 učenika, istakla je Marušić.

Prema informacijama kojima raspolaže predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola ZDK Fikret Kurtović, na području općine Kakanj ove godine očekuje se da će biti upisano oko 400 djece u prve razrede osnovnog obrazovanja. 

Obavezno obrazovanje počinje u kalendarskoj godini u kojoj dijete do 1. marta navršava 5 godina i 6 mjeseci života i traje bez prekida tokom perioda koji ne može biti kraći od devet godina, osim u slučajevima koji su utvrđeni Zakonom o osnovnoj školi Zeničko-dobojskog kantona. Sve su ovo procedure koje je potrebno ispoštovati, međutim najvažnije od svega jeste da je  dijete spremno na ovaj važan korak u životu.