Connect with us

KAKANJ

Povodom Međunarodnog Dana knjige u Gradskoj biblioteci Kakanj upriličen program pod nazivom „Književna kritika sa dječije strane“ (VIDEO)

24.04.2024.
ntvic.ba (A.T.)

Povodom Međunarodnog Dana knjige u Gradskoj biblioteci Kakanj upriličen je program pod nazivom „Književna kritika sa dječije strane“ romana „Dnevnik jednog smotanka“. U Programu su učestvovali učenici OŠ“Mula Mustafa Bašeskija“ zajedno sa svojom učiteljicom Fatimom Lipovača i bibliotekarkom Ernom Veispahić.

Međunardoni Dan knjige prilika je da se govori o važnosti čitanja, ali i druženju s knjigom, te njenom značaju u svakodnenom životu. Također, prilika je to da se mlađi naraštaji potaknu na čitanje, promišljanje, posebno u današnjem u vremenu tehnološkog napretka.

Gradska biblioteka Kakanj i ove je godine pripremila program u povodu Međunarodnog Dana knjige. Naime, u saradnji sa OŠ“Mula Mustafa Bašeskija“ predstaviljena je knjga „Dnevnik jednog smotanka“.

-To je roman koji je napisan u vidu stripa, ima dio teksta i dio slika, što je djeci jako zanimljivo. I predstavlja situaciju u kojima se svakodnevno djeca nalaze. Suočavaju se sa poređenjem današnjeg vremena usljed razvoja tehnologije i vremena kada to nije postojalo. Serijal ima 17 nastavaka, djeca su pročitala prvi sa takvom radošću, istakla je za NTV IC Fatima Lipovača, učiteljica.

Tokom ovog programa učenici su imali priliku da iskažu svoje mišljenje o romanu „Dnevnik jednog smotanka“, ali i da promišljaju o njegovim porukama. Sa nama su podjelili i svoje impresije i utiske o ovom književnom djelu.

-„Dnevnik jednog smotanka“ je jedna od mojih najdražih knjiga. Većinom me privuklo to što je pola strip, pola roman. U njemu imaju jako zabavne i smiješne konverzacije, kazao je za NTV IC Jusuf Delibašić, učenik OŠ“Mula Mustafa Bašeskija“ Kakanj.

-Meni je naročito bilo zanimljivo što je ova knjiga napisana kao da bi je neko dijete ili tinejdžer napisao, naglasila je za NTV IC Zara Zaimović, učenica OŠ“Mula Mustafa Bašeskija“ Kakanj.

Ovim programom su iz Gradske biblioteke Kakanj još jednom željeli ukazati na značaj čitanja, posebno kod djece, jer čitanje razvija maštu, potiče na razmišljanje, te otkriva nova znanja i spoznaje. Osim ovog programa, u povodu Dana knjige, u Gradskoj biblioteci  upriličena je i promocija romana „Inoča“ autorice Emine Hodžić-Patković.

Continue Reading