Connect with us

KAKANJ

Izvršena predaja dekreta novoizabranom glavnom imamu MIZ Kakanj, Zakiru ef. Ljuboviću

29.01.2024.
ntvic.ba (A.K.)

Danas je u prostorijama MIZ Kakanj upriličena svečanost na kojoj je uz pristustvo predstavnika Rijaseta IZ u BIH i MIZ Kakanj izvršena predaja dekreta novoizabranom glavnom imamu MIZ Kakanj, Zakiru ef. Ljuboviću.

Dekret glavnom imamu MIZ Kakanj Zakiru ef. Ljuboviću na današnjoj svečanosti uručio je muftija sarajevski, Nedžad ef. Grabus koji je u svom obraćanju istako da je ovaj događaj i za MIZ Kakanj ali i Islamsku zajednicu važan trenutak. Naglasio je i da biti glavni imam jeste velika čast ali s druge strane i odgovornost i obaveza veća od one koju imaju imami te da je dosadašnji glavni imam, Suljeman ef. Čeliković uspostavio kvalitetnu saradnju između imama i džemata na području kakanjskog Medžlisa.

-MIZ Kakanj je obilježen radom Sulejman ef. Čelikovića i on je na neki način personificirao MIZ Kakanj ali evo došao je truntak da ode u penziju. Sada će u narednom periodu Zakir ef. Ljubović predstavljati najvažniju adresu za sva vjerska pitanja i djelovanja MIZ Kakanj. Njegova uloga će biti i da povezuje imame, džemate, društvenu zajednicu i da radi  sve ono što je dobro za nas koji živimo u ovoj lijepoj zemlji, istakao je Nedžad ef. Grabus, muftija Sarajevski.

U četverogodišnjem mandatu koji je pred novim glavnim imamom Zakirom ef. Ljubovićem fokus će biti na područjima od suštinskog značaja za duhovni, društveni i tehnološki napredak te otvorenoj interakciji sa širom društvenom zajednicom.

-Mi ćemo se truditi da stavimo fokus na obrazovanje i duhovni razvoj, socijalnu i društvenu angažiranost, interakciju sa zajednicom, međureligijski dijalog te tehnološko unaprjeđenje. Cilj će nam biti i da naše džematlije razvijaju i jačaju povjerenje u Islamsku zajednicu, istakao je Zakir ef. Ljubović, glavni imam MIZ Kakanj.

Penzionisani glavni imam Sulejman ef. Čeliković koji je ovu funkciju obavljao preko dvije decenije istakao je da MIZ Kakanj ima dobre temelje i u infrastrukturnom i duhovnom smislu koje je u narednom periodu neophodno nastaviti održavati i proširavati jer kakanjski medžlis ima kvalitetne i obrazovane imame.

-Mislim da glavni imam ima lijep osnov, bazu i da će to na najbolji način iskoristiti obzirom da imamo veoma kvalitetne imame koji su osposobljeni i koji mogu dati kvalitetan doprinos vjerskom životu, mnogo bolji nego što je do sada bio, istakao je Sulejman ef. Čeliković, penzionisani glavni imam.

Na kraju treba istaći da je dekret pisano ovlaštenje koje izdaje resu-l-ulema IZ u BIH koje se daje licima koje posjeduju stručne i moralne kompetencije za izbor ili imenovanje u odgovarajuću službu u Islamskoj zajednici. Muftija sarajevski potvrdio je da Zakir ef. Ima sve potrebne kompetencije za obavljanje ove službene dužnosti te da je i do sada dokazao da je posvećen svom pozivu i cijenjen među džematlijama i kolegama.

Continue Reading