Connect with us

KAKANJ

Mališani JU Mladost obilježili Svjetski dan svjesnosti o autizmu

02.04.2024.
ntvic.ba (I.Š.)

Drugi april obilježava se kao Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Znak svjesnosti autizma – puzzle označavaju želju za povezivanje djelića i konačnim shvatanjem autizma. Kroz različite aktivnosti u JU Mladost Kakanj je obilježen ovaj dan s ciljem da se ukaže na nedovoljnu informisanost javnosti o autizmu, koji je sve prisutniji u našem društvu.

Još od jasličkog uzrasta Emin je polaznik JU Mladost. Asistentica Josipa, koja radi sa Eminom, nastoji mu pružiti maksimalnu pažnju, a sve kako bi se ostvarila interakcija sa ostatkom grupe. Pored drugara koji Eminu pružaju nesebičnu podršku i ljubav, asistentice Josipe, tete iz ove grupe kao i ostalo osoblje obdaništa čine sve da se ovo dijete osjeća prihvaćeno i dijelom svih aktivnosti koje se svakodnevno realizuju sa djecom iz grupe.

-Zajedno sa odgajateljicama radim na Eminovom napretku i osamostaljivanju. Trudimo se pružiti jedinstvenu priliku Eminu kao i ostaloj djeci u grupi a od nas se zapravo očekuje da svojim vlastitim i stručnim kompetencijama doprinesemo kvalitetnoj interakciji koja je važan faktor za uključivanje djece sa autizmom u vrtićku grupu kazala je Josipa Jaković, asistentica u JU ”Mladost” Kakanj.

Kada se roditelji djece suoče i prihvate činjenicu da njihovo dijete ima autizam, slijedi borba, borba da se svakog dana djetetu na neki način pomogne. Zato je jako važno da postoji dobra i transparentna saradnja odgojno, obrazovnih ustanova i roditelja kao i da se javnost informiše o autizmu.

-Veoma smo zadovoljni sa vrtićem i sa tetama i sa asistenticom Josipom koja se jako trudi. Emin je jako prihvaćen u vrtiću. Što se tiće ustanove JU “Mladost” sa nama je od početka. Emin je nažalost imao i epilepsiju gdje je vrtić Mladost učestvovao i u prikupljanju sredstava za Eminovo liječenje u Turskoj, kazala je Amra Delić, Eminova majka.

Prema istraživanjima na 10.000 živorođene djece rađa se od 3,3 do 16,0 djece sa autizmom. Nažalost, ove stope mogu se povećati na raspon koji se procjenjuje između 30 i 63 na 10 000 kada su uključeni svi oblici poremećaja iz autističnog spektra. Upravo zbog ovakvih pokazatelja, važno je biti podrška osobama sa autizmom. Na svjetski dan svjesnosti o autizmu Obdanište Mladost podsjeća da ova javna ustanova radi i sa djecom sa autizmom. Važno je i da lokalna zajednica da svoj doprinos, bude podrška, razumije, ne osuđuje i prihvati, jer osobe sa autizmom žive u istom svijetu kao i svi drugi, samo ga doživljavaju na drugačiji način.

Continue Reading