Connect with us

KAKANJ

UŽOK i ove godine realizuje projekat „Ekonomsko osnaživanje žena“

02.04.2024.
ntvic.ba (I.Š.)

U Općini Kakanj danas je potpisan ugovor sa predsjednicom UŽOK-a, kakanjskim udruženjem žena koje i ove godine realizuje projekat „Ekonomsko osnaživanje žena“. Vrijednost projekta, koji obuhvata učešće dvadeset žena u obuci krojenja, šivenja i tkanja, je 15.000 KM .

Ekonomsko osnaživanje žena, projekat je koji se na području općine Kakanj realizuje dugi niz godina. Osnažiti ženu, dati joj mogućnost da sama, svojim radom zaradi novac za sebe i svoju porodicu cilj je ovog dugogodišnjeg projekta.

-Danas smo potpisali ugovore za ekonomsko osnaživanje naših sugrađanki kroz različite radionice tkanja, šivenja i krojenja. Želimo na taj način da im pomognemo da se kroz ove kurseve i radionice usavrše a onda da nakon toga mogu naši i posao, kazao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Predsjednica udruženja UŽOK-Dinka Tepić, na sastanku je pored važnosti projekta istakla i veoma značajnu kontinuiranu podršku Općine Kakanj pri realizaciji ovog projekta. S druge strane, načelnik je također iskazao svoju opredjeljenost da finansijski podrži ovaj i slične projekte.

-U pitanju je 15 hiljada KM prema biznis planu koje su one dostavile u Službu privrede, urbanizma i zaštite okoliša kazao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

U tradiciji bosanskih, a onda i žena sa područja općine Kakanj utkane su i vještine poput krojenja, šivenja i naravno-tkanja. Nekada su ovi zanati, u vrijeme ratnih dejstava devedesetih ženama iz UŽOKa bili potreba. Danas one, ove zanate oživljavaju kroz projekte ekonomskog osnaživanja a za cilj imaju samo jedno-osnažiti ženu i pružiti joj mogućnost finansijske stabilnosti.

Continue Reading