Connect with us

KAKANJ

Savjeti: Priprema automobila za ljetno putovanje

05.07.2024.
ntvic.ba (M. K.)

Ljeto je vrijeme godišnjih odmora i planiranja putovanja. Ako se spremate na duži put, ono što je neophodno jeste priprema automobila, kako bi smanjili rizik iznenadnih zastoja i nepredviđenih troškova. Najvažnije je da je automobil kvalitetno servisiran, jer to garantuje tehničku ispravnost, savjetuju stručnjaci.

Iako su svi vlasnici automobila po zakonu obavezni izvršiti tehnički pregled vozila jednom godišnje uz registraciju, preporučljivo je prije planiranja putovanja izvršiti pregled i pripremu automobila.  Samo temeljito pripremljen automobil može osigurati ugodnu i bezbrižnu vožnju tokom ljetnih putovanja, te je preporučljivo tehnički pregledati automobil. Stručnjaci savjetuju da treba provjeriti nivo tekućine u kompenzacijskim posudicama sistema za hlađenje i sistema za kočenje te ih po potrebi doliti do propisanog nivoa. Na kraju treba doliti i tekućinu u posudu za pranje stakala.

– Pred sami put na ljetovanje dobro bi bilo da svaki vlasnik automobila posjeti majstora kod kojeg inače ide i koji mu održava vozilo, kako bi mu majstor izvršio pregled i dao potvrdu da je vozilo tehnički ispravno, te da će izdržati sve poteškoće koje se eventuano mogu desiti na putu. Takav pregled treba da sadrži pregled svih tečnosti, ulja i rashladne tečnosti kao i tečnosti za  brisače. Dobro bi bilo da se pregledaju pneumatici, njihova  istrošenost i pritisak izjavila je za NTV IC Kakanj Sanela Obralija, Voditelj stanice tehničkog pregleda vozila Transport d.o.o. Kakanj.

05.07.2024.
ntvic.ba (M. K.)

Prije odlaska na put preporučljivo je provjeriti stanje svjetala i signalizacije. Sve treba biti potpuno ispravno te u slučaju bilo kakve nepravilnosti potrebno je otići u servis. Neizostavan je i pregled kočnica, te se savjetuje servisiranje klima uređaja, čime će se poboljšati hlađenje u kabini automobila, smanjiti potrošnja goriva te povećati pouzdanost i trajnost sistema, uz ugodniju atmosferu i manji rizik teških prehlada, posebno djece. Pored toga potrebno je izvrišiti i pregled dokumentacije kako bi bili sigurni u ispunjavanje svih zakonskih obaveza.

– Dobro bi bilo da se pregledaju kočnice i upravljački system, akumulator svjetlosna signalizacija odnosno da smo potpuno siurni da je vozilo ispravno i da će izdržati dugi put. Važno je i da se pregleda klima automobila kao i dokumenti od vozila, rok važnosti police osiguranja. Neki građani dodatno zaključuju policu zdravstvenog osiguranja i članstvo  u automoto društvu radi eventualnih intervencija i pomoći na cesti, istakla je Obralija.

Naravno, podrazumijeva se da auto uvijek mora da bude ispravan, ali dodatne provjere i pripreme sigurno neće smetati. Važno je napomenuti da samo potpuno ispravan automobil garantuje ugodnu i sigurnu vožnju, te će vas poštedjeti nepotrebnih neugodnosti, napora i dodatnog troška.

Continue Reading