Connect with us

KAKANJ

MZ Starposle: Neophodna adekvatna podrška i veće razumijevanje lokalne zajednice

MZ Starposle jedna je od udaljenijih mjesnih zajednica od urbanog dijela općine Kakanj. Malobrojno stanovništvo koje živi u ovoj mjesnoj zajednici, zbog insfrastrukturnih problema i nedostataka, imaju, kako su kazali, otežan način života. Poručili su da im je potrebna adekvatnija podrška i veće razumijevanje lokalne zajednice.

MZ Starposle nalazi se na području Brnjica. Udaljena je oko 20 kilometara od urbanog dijela općine Kakanj. Prema riječima predsjednika Savjeta ove mjesne zajednice, brojni su problemi s kojima se malobrojno stanovništvo koje je ostalo u ovom selu suočava. Putna komunikacija je neadekvatna, javnu rasvjetu nemaju, njihove usjeve napadaju divlje svinje, pa je, kažu, ukupna sigurnosna situacija u selu na vrlo lošem nivou.

– Pošto MZ  Starposle nema nijednu sijalicu javne rasvjete nama bi dobro došla, narod bi slobodnije hodao, kretao se. Možda bi ta rasvjeta spriječila i dolazak divljih svinja u selo. Divlje svinje nam napadaju na usijeve i na selo. Imamo problem i sa putnom komunikacijom, cesta je jako uska i kamioni ne mogu prolaziti. Problem je isti i u Gornjim i u Donjim Starposlima. Zato se ne vozi smeće, jer kamion ne može doći poručio je Mirsad Kasapović, predsjednik Savjeta MZ Starposle

Mjesna zajednica se suočava i sa problemima klizišta. Na sanaciju, poručuju mještani, čekaju predugo.

– Imamo i pet klizišta koja trebaju da se, kako su nam kazali, saniraju ove godine, hoće li biti tako ne znam, kazao je Mirsad Kasapović, predsjednik Savjeta MZ Starposle

I dok se govori o potrebi zadržavanja stanovništa na selima, ruralnom razvoju i razvoju poljoprivrede, mještani  sela Starposle čekaju na realizaciju osnovnih infrastrukturnih projekata. Poručuju da, iako ih je danas mali broj, i oni zaslužuju život dostojan čovjeka.

Continue Reading