Connect with us

KAKANJ

Na području Medžlisa IZ Kakanj prigodnim programom obilježena nova 1446. Hidžretska godina                                                  

08.07.2024.
ntvic.ba (A. T.)

U džamijama širom Bosne i Hercegovine upriličeni su prigodni programi povodom nove 1446. Hidžretske godine. Na području MIZ Kakanj centralna mevludska svečanost upriličena je u džematu Zgošća. U programu koji su pripremili kakanjski imami gost predavač bio je Elvir ef. Hodžić, glavni imam MIZ Bratunac.

Hidžra, preseljenje, Poslanika Muhammeda alejhisselama i njegovih sljedbenika iz Mekke u Medinu 622. godine predstavlja veličanstven događaj u historiji Islama i muslimana. U vrijeme halife Omera odlučeno je da se od ovog događaja računa islamski kalendar, odnosno hidžretska godina.

Kao i u većini Medžlisa u BiH, tako je i na području kakanjskog Medžlisa prigodnim programom obilježena nova Hidžretska godina. Imami su proučili centralni mevlud, a u programu su učestvovali i učenici Medresa.

– Posebno mi je drago istaći da su pored imama u programu učestvovali učenici i učenice medresa, koji su nas podsjetili na Hidžru. Drago mi je što ulazimo u novu hidžretsku godinu sa jednom novom energijom, sa mladošću, te sa vjerom da će ova godina koja je pred nama biti bolja od one koja je prošla, kazao je za NTV IC mr. Zakir ef. Ljubović, glavni imam MIZ Kakanj.

Hidžra je muslimanima omogućila da postanu organizovana i odgovorna duhovna zajednica, sposobna da vrijednosti islama pretoči u društveni život. O značaju i vrijednostima Hidžre, te njenim porukama, govorio je gost predavač Elvir ef. Hodžić, glavni imam MIZ Bratunac.

– Boriti se da Allahova riječ bude gornja, a džahilska, kjafirska bude donja, to je ustvari moto svega ovoga. Univerzalna poruka za sve ljude koji hoće da vode ljude jeste da je Poslanik Muhammeda alejhisselam zadnji čovjek koji je izašao iz Mekke. Znači prvi je u obavezama koje je preuzeo a zadnji je u konzumiranju prava koje ostvari jedna zajednica, istakao je za NTV IC Elvir ef. Hodžić, glavni imam MIZ Bratunac.

Usljed progona i pritisaka koje su nad Poslanikom alejhisselam i njegovim sljedbenicima vršili idolopoklonici, te pokušaja atentata na Poslanika, Muhammed alejhisselam je izašao iz Mekke i spas pronašao u Medini, gdje je po dolasku vrlo brzo sagradio i prvu džamiju. Pored brojnih poruka, hidžra predstavlja prekretnicu i događaj koji svakom muslimanu daje snagu da ide dalje.

Također, njen smisao je i spremnost čovjeka da ostavi sve što ne valja i krene ka putu dobra.

Continue Reading