Connect with us

KAKANJ

Savjeti za zaštitu od vrućina

05.07.2024.
ntvic.ba (A. K.)

Stiglo nam je ljeto, a sa njim i vrijeme velikih vrućina i mnogo sunčanih sati. Bez obzira koliko dobro podnosite ljetne vrućine, ovo godišnje doba, ističu stručnjaci, zahtjeva promjene načina života, od prehrane i odijevanja do drugačijeg rasporeda aktivnosti. Posebnu pažnju treba da obrate roditelji koji imaju malu djecu, starije osobe, trudnice, osobe sa prekomjernom tjelesnom težinom, oboljele od kardiovaskularnih i respiratornih bolesti, dijabetičari, hronični bolesnici, sportiste i radnici na otvorenom.

Ljeto je jedno od najljepših godišnjih doba kojem se trebamo znati prilagoditi kako bismo izbjegli moguće štetne posljedice koje nosi sa sobom. Visoke temperature, pojačano znojenje, opekotine, ubodi insekata i trovanje hranom samo su neke od opasnosti s kojima se suočavamo tokom ovog perioda.

– Nekontrolisano izlaganje sunčevim zrakama kao i nekorištenje sredstava sa zaštitnim faktorom može izazvati negativne promjene na koži, uključujući opekotine, ubrzano starenje, te u krajnjem slučaju i karcinom kože, melanom. Potrebno je aktivnosti pokušati svesti na jutarnje i poslijepodnevne, smanjiti izlaganje suncu u periodu od 10 do 17 sati kada je najveći indeks UV zraka. Prilikom izlaganja sunčevim zrakama obavezno je, posebno za djecu, koristiti sredstva sa najvećim zaštitnim faktorom. Oblačiti laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala uz obaveznu zaštitu glave kačketima ili šeširima, te nošenje sunčanih naočala sa UV zaštitnim slojem, istakla je Elma Kuduzović rukovoditelj Odjeljenja za promociju zdravlja INZ.

Zbog visokih temperatura i povećanog gubitka tečnosti znojenjem, ljeti je tijelu i koži potrebna veća količina vode. Preporuka je unositi tečnost polahko, u malim količinama i pri tome izbjegavati alkoholna, gazirana i zaslađena pića koja će samo pojačati dehidrataciju.

– Osobama koje se zbog prirode posla dodatno pojačano znoje i uz to su sklone nižem krvnom pritisku, uz običnu vodu, savjetuje se i mineralna negazirana voda, s obzirom na to da znojem pojačano gubimo i elektrolite, naglašava Kuduzović.

Ljeti su česti ugrizi ili ubodi različitih insekata koji se mogu manifestirati crvenilom i svrbežom kože te velikim bolnim otokom.

– Mjesto uboda važno je održavati čistim kako ne bi došlo do razvoja infekcije. Jako je važno pokušati se suzdržati od češanja kože jer se upravo na taj način najčešće omogući razvoj infekcije zbog ulaska mikroorganizama kroz ranicu nastalu češanjem. U slučaju da se pojavi otok  stavite hladnu oblogu na mjesto uboda kako bi je smanjili. U slučaju razvoja infekcije ili neke neobične kožne promjene na mjestu uboda, pojave povraćanja ili poteškoće s disanjem javiti se ljekaru što prije, istakla je Juduzović.

Tokom cijele godine, a naročito ljeti treba paziti i na čuvanje i pohranjivanje namirnica. Ljeti, zbog porasta temperature nepravilno čuvanje namirnica skraćuje vijek trajanja te bitno utiče na kvalitetu i nutritivnu vrijednost namirnica. Na sve navedeno, savjetuju stručnjaci, potrebno je obratiti pažnju u ljetnom periodu.

Continue Reading