Poljoprivredni proizvođači vrše intenzivne pripreme za jesenju sjetvu
09.10.2024.
ntvic.ba
Dolaskom jeseni, mnoge povrtne kulture završavaju svoju vegetaciju. Nekima od njih jesenska i zimska hladnoća ne smeta, te one i dalje rastu. U ranu jesen tlo je još uvijek toplo za brzo klijanje, te područje i odgovarajuća klima mogu produžiti uzgojnu sezonu. Stoga je ovo vrijeme i kada poljoprivredni proizvođači vrše intenzivne pripreme za jesenju sjetvu.
Sa dolaskom jeseni nastavlja se berba ljetnog povrća, uklanjaju se biljni ostaci, pripremaju gredice i površine za sjetvu jesenjeg i zimskog povrća. Uobičajeno je da je proljeće vrijeme sjetve, ljeto vrijeme sadnje, jesen berbe i zima planiranje sjetve za sljedeću sezonu. Međutim, poljoprivredni proizvođači koji žele produžiti vegetacijsku sezonu, imaju priliku za sjetvu i tokom jeseni.
– Kada govorimo o optimalnom roku sjetve, to je ustvari kada su uslovi povoljni, kada je zemljište povoljno za obradu i kada su vlaga i temperatura povoljni za nicanje. Ako se ne stigne na vrijeme sa sjetvom, ona se može obaviti kasnije, ali svako kašnjenje rezultira smanjenjem prinosa. Sa kašnjenjem u sjetvi skraćuje se i period između nicanja i bokorenja. Samim tim ono se pomjera za proljeće, što ustvari i nije dobro, jer se smanjuje mogućnost postizanja visokih prinosa. Međutim, bolja je i kasna sjetva nego ona koja se obavlja u nepovoljnim uslovima, istakla je za NTV IC Gordana Šimunović, viši stručni saradnik za poljoprivredu Općine Kakanj.
Poljoprivredni proizvođači tokom jeseni vrše intenzivne pripreme za jesenju sjetvu. Samim tim je veoma važno voditi računa o pripremi zemljišta te agrotehničkim mjerama, kako bi u proljeće imali očekivane količine prinosa.
– Prije jesenje sjetve, potrebno je izvršiti osnovnu i dopunsku obradu zemljišta i prihranu zemljišta mineralnim đubrivima. Što se tiče jesenjeg oranja, ono je jedno od najvažnijih radova u poljoprivredi s obzirom da je od presudnog značaja za proljetne kulture. Jesenjim oranjem će biti prekinut životni ciklus mnogih uzročnika biljnih bolesti kao insekata koji prezimljuju u biljnim ostacima. Tokom oranja izbacuju se i korijenski ostaci korova koji će kasnije izmrznuti pod niskim temperaturama. Također bitna je i ishrana mineralnim đubrivima za sve ratarske kulture. Empeka đubriva u formulaciji tri petnaestice koristimo prije jesenje sjetve, dok kan i ureu ostavljamo za proljeće kada biljke malo porastu, dodala je Šimunović.
Ono što je bitno naglasiti jeste da se veliki broj biljnih vrsta može sijati tokom jeseni. Zimska salata, rotkvica, špinat, samo su neke vrste povrća koje poljoprivredni proizvođači mogu posijati. Izbor vrsta je veći ukoliko se sadnja obavlja u plastenicima.
– U jesen se mogu sijati ozimi grašak, trave, lucerka, ozima strna žita kao i rano povrće. Na većim površinama u jesen kod nas se najčešće siju ozima pšenica i ostala ozima strna žita, zaključila je na kraju Šimunović.
Prednost jesenske sjetve je iskorištavanje površine i opskrbljivanjem povrćem u rano proljeće. Hladnije temperature i kiša pomoći će biljkama da uspostave jači korijenski sistem prije zime.