Connect with us

KAKANJ

Sve češće krađe po njivama, baštama i voćnjacima

24.07.2024.
ntvic.ba (M.K.)

Sa krađama usijeva sa poljoprivrednih imanja rijetko da se koji proizvođač nije susreo. U dobojskom polju poljoprivrednici se sve češće susreću sa ovim problemom, te su zabrinuti za svoje usjeve u koje su uložili mnogo rada, truda ali i novca.

Porodica Begić iz Doboja bavi se poljoprivrednom proizvodnjom za svoje potrebe. Na njivi nedaleko od svog doma posijali su krompir, kukuruz, grah, tikve i luk. Ove godine ostali su bez dijela usjeva. U posljednje vrijeme primijetili su da usjevi sa njiva nestaju, iako su njihove kuće u neposrednoj blizini.

-Ne znam kako neko može doći i povaditi cijelu lijehu luka da mi nije ostavio ni jednu glavicu. Ja posijem i dole ispred kuće, a da nisam, ostao bih bez svoje zimnice. Svi ovdje posiju za svoje potrebe pomalo, i neko dođe na gotovo i odnese, izjavio je za NTV IC Kakanj poljoprivrednik Suad Begić.

Uz sav uloženi rad, trud i novac, kako bi osigurali svoju zimnicu, vrlo je moguće da će bez nje ostati ukoliko na vrijeme ne izvrše berbu usjeva.

-Mi kao penzioneri posijemo svake godine, evo ovdje moj komšija bolestan posijao i neko je došao i povadio mu četiri reda krompira. Kad su čuli ostali poljoprivrednici, počeli su ranije sa berbom usjeva, trebalo se čekati još ali ne smijemo, istako je Begić.

Uvijek je bilo sitnih krađa u polju, smatraju poljoprivrednici, međutim do sada nije bilo slučajeva da sa njive nestane cijela poljoprivredna kultura.

-Uvijek bilo ovoga, ja se sjećam kao djeca čuvali smo ovce i znali smo uzeti jednu glavicu luka, ali kad dođe i povadi cijelu lijehu, pa to nije dječije, naglasio je Begić.

Poljoprivrednici osuđuju svaku vrstu krađe, naročito poljoprivrednih proizvoda u koje su uložili svoje vrijeme, ali i mukotrpan rad, a većinom su to penzioneri, da bi na kraju sazrijevanja kultura, nepoznata lica izvršila berbu tih proizvoda.

Begić i ostali poljoprivrednici sumnjaju na prodaju tih proizvoda pa s toga poručuju trgovcima koji se bave prodajom voća i povrća, da voće i povrće ne otkupljuju od sumnjivih osoba. S nadom da će se počinioci barem postidjeti svojih djela, poljoprivrednici poručuju da su ove godine primorani ranije izvrširi berbu usjeva u polju.

Continue Reading