Connect with us

KAKANJ

Vrijeme Božića, vrijeme porodičnih okupljanja: Naša ekipa posjetila je porodicu Kovačević iz Poljana

25.12.2024.
ntvic.ba (M.K.)

Vrijeme blagdana posebno je za svaku porodicu, jer tada su svi na okupu i u toplini porodičnog doma gdje stvaraju uspomene kojih se sjećaju čitav život. Porodica Kovačević iz Poljana kod Kaknja, takvu tradiciju njeguje već decenijama. I ovaj Božić u porodičnoj kući dočekuju svoju djecu koja dolaze iz različitih krajeva svijeta i dijele radost ovog blagdana s najbližim članovima porodice.

Iako je čitav radni vijek proveo u Njemačkoj, Blaško Kovačević iz Poljana kod Kaknja, svaki Božić dočekuje u svom rodnom selu. Dolaskom u penziju, sa suprugom se vratio iz Njemačke u prodičnu kuću gdje danas dočekuje svoje sinove, snahe i unučad. Uz tradicionalne običaje, božićnu trpezu, najveća radost Božića je vrijeme provedeno sa članovima porodice, smatra Blaško.

-Prvi put sam došao 1999. godine i od tada svake godine za Božić smo ovdje. Moj brat ove godine iz zdravstvenih razloga nije tu, stariji sin zbog posla tek 27. dolazi. Mlađi sin Bojan je stigao prije deset dana sa ženom. Ovo je tradicionalno okupljanje, tada se najviše i okupljamo. Evo i sestra ima kuću ovamo i zet, i obično zajedno uvečer večeramo za Božić, Badnju večer. Na Božić ručak tradicionalno, izjavio je Blaško Kovačević mještanin Poljana.

Sjećanje na božićne dane iz djetinjstva u rodnim Poljanima, budi posebne osjećaje kod Blaška. Iako se tradicionalni običaji ne mijenjaju, promijenila su se vremena i mogućnosti, ističe domaćin. Na bogatoj božićnoj trpezi, kod Kovačevića su neizostavne kore, te razni kolači među kojima se izdvaja gibanica.

-Tradicija je to i nije se mijenjalo, stvar je od mogućnosti hvala Bogu danas smo puno napredniji u svemu. Uvijek je bilo za Božić okupljanje i u globali ista jela koja su se pravila za Badnje veče i na Božić su obilni ručkovi sa raznim jelima dok Badnja večer je specijalno. Taj dan je post i prave se kore od pogače koje se preliju grahom i bijelim lukom. Razni kolači, gibanica je tradicionalna uvijek je na stolu. Gibnica se pravi od tirita od tijesta i sa orasima i šećerom. To je neizostavno na stolu i normalno razni kolači, rekao je Kovačević.

Njegujući tradiciju proslave Božića, Blaško se trudi prenijeti sve običaje na svoje sinove i njihove porodice, ali i ljubav prema rodnom selu. Da je u tome uspio potvrdio je njegov mlađi sin Bojan, koji je ovdje izgradio kuću u namjeri da što češće posjećuje svoj rodni kraj.  

-On je već kuću tu napravio, mogao je gdje je htio, ali ipak je tu i ja se nadam da će zdravlje poslužiti. Sljedeća generacija koja dolazi su oni i to se tako mijenja, nije ništa strano. Ta djeca su sa mnom dolazila od 1999. mladi su bili. Ako ne dolaze neće ni voljeti, tako sada i unučad dođu i preko ljeta i zimi, dodaje Kovačević.

Božićnu atmosferu kod porodice Kovačević čine trenuci provedeni s obitelji i prijateljima, okupljanje oko stola, opuštanje uz kafu i kolače, svjetlost svijeća i svjetlucanje božićnog drvca. Upravo to su maleni trenuci koji čine doživljaj Božića posebnim i iz kojih bi trebali izvući što više lijepih trenutaka.

Continue Reading